Ce poate face Romania din punct de vedere juridic impotriva Gazprom?

 

România nu poate actiona juridic împotriva Gazprom pentru reducerea livrarilor de gaze, întrucât companiile care importa gaze în tara noastra sunt tot apropiate rusilor, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, în cadrul unui interviu acordat postului de radio RFI.

ministrul delegat pentru Energie, Răzvan NicolescuCompaniile românesti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu doua firme intermediare: Imex Oil, o subsidiara a grupului rus Conef, si WIEE, un joint-venture între Gazprom si nemtii de la Wintershall.

Ministrul Energiei a fost întrebat ce poate face România din punct de vedere juridic, în contextul în care Gazprom a redus vineri livrarile catre România cu 5%, a anuntat noi reduceri, ulterior a reluat livrarile la parametri normali, dar nu a precizat ce se va întâmpla începând de vineri.

‘Din punct de vedere juridic, putem sa facem foarte putin, deoarece contractele sunt între Gazprom Rusia si anumite companii care opereaza pe piata din România, care sunt tot Gazprom sau sunt foarte apropiate de Gazprom, dar, repet, nu cred ca este bine pentru nimeni în acest comportament, am tot încercat sa-l înteleg, în ultimele zile am încercat sa discut si cu omologi ai mei din alte state membre ale UE, am încercat sa vorbesc si cu cei de la Comisia Europeana. Este un comportament care va duce la pierderea încrederii europenilor în Gazprom ca un furnizor sigur si pe termen lung de gaz’, a spus Nicolescu.

Totodata, atât dispecerul balcanic al Gazprom de la Sofia, cât si Ambasada Rusiei la Bucuresti au refuzat sa ofere argumente oficiale pentru reducerea importurilor.

‘Nu este în interesul nimanui ca energia sa devina în vreun fel o arma utilizata politic. Cei care încearca lucrul acesta si care se gândesc la acest lucru probabil pe termen mediu si lung vor avea de pierdut. Eu am mare încredere într-o reactie unita a UE în fata unei astfel de situatii. Ma bucura implicarea comisarului pentru Energie si a directorului general responsabil de domeniul energetic din cadrul Comisiei Europene si sper ca pâna la urma ratiunea va câstiga si Europa nu va fi pusa în fata unei crize a gazelor’, a completat Nicolescu, la RFI.(AS — autor: Florentina Cioaca, editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie