Ce fac mediatorii?
Astazi a batut la usa un batrânel (îl numesc asa cu simpatie) care si-a scos palaria si ezita sa intre în birou.
Primul lucru pe care mi l-a spus a fost:
– Nici nu stiu daca ma puteti ajuta…
Am observat ca în general persoanelor mai în vârsta, care au o anumita experienta ca justitiabili, li se pare ca atunci când vin la un mediator (de unde or mai fi aparut si astia, domn’e?!), acesta trebuie sa le rezolve în favoarea lor o problema. Abia atunci când le explicam ca mediatorul nu poate lua apararea uneia sau alteia dintre parti, ca principiile de baza sunt: echidistanta, neutralitate, confidentialitate si ca medierea nu se desfasoara în fata unui judecator, ci are loc într-un cadru informal, în care nimeni nu este reclamant sau pârât, încep sa înteleaga cum functioneaza procedura medierii.
Cel mai greu este sa le explicam celor care ne sunt clienti ca într-o sedinta de mediere au oportunitatea sa negocieze direct cu cealalta parte/celelalte parti implicata/implicate în conflict, asistati de mediator si chiar de avocatul care-i reprezinta. Asta nu se întâmpla oricum, exista o etapa de premediere, pregatita de mediator cu fiecare parte separat, astfel încât partile sa accepte dialogul necesar solutionarii unui conflict. Cei care urmeaza sa participe la acest dialog sau sedinta de mediere afla ca este o sansa în plus pentru ei aceea de a debloca situatia conflictuala în care se afla si nu are rost sa se risipeasca în acuze reciproce si recapitularea tuturor faptelor reprobabile pe care le-au savârsit unii si altii. Mediatorul conduce discutia astfel încât aceasta sa aiba loc pe un ton civilizat si sa se îndrepte mereu catre o posibilitate de negociere si în cele din urma spre solutionare, chiar daca nu da el solutiile si nu intervine pentru a forta decizia partilor.
Atunci când conflictul sau neîntelegerea dintre parti cu privire la anumite obiective pe care le au acestea se afla pe rolul unei Instante, animozitatile se amplifica pe masura ce trece timpul si se adâncesc o data cu factorii de influenta care intervin, cu provocarile uneia dintre parti, cu spaimele legate de neputinta de a actiona într-un timp scurt, nu doar la termenele hotarâte de judecator. Acesta, în functie de caz, recomanda medierea, atunci când considera ca în speta respectiva oamenii pot sa ajunga la o întelegere, daca sunt asistati de un mediator care stapâneste tehnicile de comunicare.
Citeste articolul integral pe ziaruldeiasi.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!