Se asteapta cea mai mare tranzactie la bursa. Fondul Proprietatea isi va vinde toate actiunile Petrom

 

Administratorii de la Franklin Templeton ai Fondului Proprietatea (FP) vor vinde, în zilele urmatoare, pachetul de actiuni detinut la cea mai mare companie româneasca, OMV Petrom (SNP), au dezvaluit surse din domeniu, pentru ECONOMICA.NET. Va fi cea mai mare tranzactie facuta vreodata la bursa, iar banii obtinuti, aproape cinci miliarde de lei (circa un miliard de euro), urmeaza sa ajunga pe diferite cai la actionarii Fondului.

bursa de valori bucurestiDetinerea la OMV Petrom a Fondului Proprietatea (FP) urmeaza sa fie vânduta integral de catre administratorii de la Franklin Templeton, în zilele urmatoare, potrivit dezvaluirilor unor surse din domeniu, pentru ECONOMICA.NET.

Oficialii FP nu au dorit sa raspunda la întrebari pe aceasta tema, precizând ca vor da informatii doar prin rapoartele trimise la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Fondul Proprietatea (FP) detine un pachet de aproape 19% din totalul actiunilor OMV Petrom (SNP). Pachetul este evaluat la Bursa la peste 5,1 miliarde de lei. Participatia SNP este cel mai valoros activ din portofoliul FP, ocupând 35% din valoarea totala a acestuia.

Profitul net al SNP a fost de peste 1,38 miliarde de lei pe primul semestru al anului 2014, chiar si dupa o scadere cu 42% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De doi ani, SNP înregistreaza cele mai mari profituri obtinute vreodata de o companie româneasca.

Contravaloarea pachetului (SNP) va fi, cel mai probabil, sub cinci miliarde de lei, caci plasamentul ar putea fi facut la un pret mai mic decât cel din piata. Discountul ar fi echivalentul economiei de efort si de bani pe care vânzatorul o face fata de alternativa de a vinde pe piata de retail. Este de asemeni probabil ca vânzarea sa se faca printr-un plasament privat, o metoda pe care FP a mai folosit-o.

Banii urmeaza sa ajunga la actionarii Fondului, fie prin rascumpararea actiunilor FP detinute de acestia, fie distributia unei parti din capitalul social, dupa reducerea acestuia, potrivit strategiei de administrare curente, impuse de marile fonduri de investitii care controleaza soarta acestuia.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie