Legea achizitiilor publice ecologice va intra in luna octombrie in Parlament

 

Legea achizitiilor publice ecologice, cunoscuta si ca „Legea APE”, va intra, în octombrie, în Parlament, ne-a declarat, ieri, Lavinia Andrei, presedintele fundatiei Terra Mileniul III, unul dintre initiatorii proiectului legislativ, alaturi de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

parlament2Domnia sa ne-a precizat: „Speram ca legea sa fie promulgata pana la sfârsitul anului, în conditiile în care campania electorala va capta toata atentia. Draftul proiectului este pe site-ul Ministerului Mediului pentru consultare, iar în prezent asteptam feedback-uri de la autoritati precum ANRMAP (n.r. Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice). De asemenea, anunturile licitatiilor verzi vor fi semnalizate distinctiv, printr-un simbol verde, pe SEAP”.

În plus, Oana Neneciu, directorul executiv al Ecopolis, ne-a spus ca, în prezent, Legea se afla la Ministerul Mediului, în forma aproape finala si mai sunt asteptate ultimele modificari de la ANRMAP si acordul de la Ministerul Justitiei.

Doamna Neneciu ne-a precizat: „Consultarile publice realizate prin opt dezbateri regionale si postarea legii pe site-ul ministerului s-au finalizat în luna august, iar ultima întâlnire a grupului de lucru de la Minister a avut loc la sfârsitul lunii august. Am avut o întârziere cu implementarea, în conditiile în care au fost mai multe institutii implicate în redactarea si elaborarea legii, iar procesul a fost mai greu de coordonat. În orice caz, suntem optimisti ca, pâna la sfârsitul lunii octombrie, legea va fi depusa la Parlament”.

Reprezentantul Ecopolis estimeaza ca Legea achizitiilor publice ecologice va intra în vigoare în ianuarie 2015, iar din luna noiembrie va începe lucrul la Planul National Multianual pentru Achizitii Publice Verzi, strategia si normele de aplicare ale Legii.

Potrivit draftului de pe site-ul Ministerului Mediului, proiectul de lege privind achizitiile publice verzi are drept scop elaborarea unui Plan National privind Achizitiile Publice Verzi cu tinte anuale precise si introducerea în procesul de achizitie publica a unor criterii privind protectia mediului care sa permita îmbunatatirea calitatii prestatiilor si optimizarea costurilor cu achizitiile publice pe termen scurt, mediu si lung. De asemenea, proiectul de act normativ contine prevederi privind stabilirea autoritatilor competente cu responsabilitati în implementarea si controlul aplicarii prevederilor legii, conform sursei citate.

Legea achizitiilor publice ecologice prevede directionarea unui procent de 5% din bugetul total de achizitii publice catre produsele si serviciile ecologice.Petre Barac, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie