Punctul de vedere al DIICOT privind criticile aduse de Avocatul Poporului la adresa Legii „Big-Brother”

 

Procurorul sef al DIICOT, Alina Bica, a transmis, luni, Curtii Constitutionale (CC) punctul de vedere al institutiei referitor la criticile aduse de Avocatul Poporului la adresa Legii „Big-Brother”, aratând ca acestea sunt neîntemeiate

Alina Bica

Alina Bica

„În sesizarea de neconstitutionalitate, Avocatul Poporului arata faptul ca prin adoptarea acestei legi se încalca prevederile art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. 2 si art. 147 alin. 4 din Constitutia României. DIICOT considera neîntemeiate criticile formulate de Avocatul Poporului, subliniind ca legea satisface toate criteriile de constitutionalitate pentru a putea fi pusa în vigoare având caracterul unei legi previzibile si accesibile”, arata Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), într-un docmunicat de presa remis MEDIAFAX.

Acest punct de vedere a fost transmis în conditiile în care judecatorii constitutionali urmeaza sa ia în discutie, marti, exceptia ridicata în 9 iulie de Avocatul Poporului, care a atacat Legea cartelelor prepay – asa-numita Lege „Big-Brother” – pe ratiuni legate, între altele, de ocrotirea vietii intime si de faptul ca actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabillire a duratei stocarii datelor cu caracter personal.

În sustinerea obiectiei de neconstitutionalitate, Avocatul Poporului arata ca solutia legislativa referitoare la obligatia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioada de sase luni de la data retinerii acestora este afectata de un viciu de constitutionalitate.

Sesizarea Avocatului Poporului a fost transmisa dupa ce în 8 iulie Curtea Constitutionala a decis, ca Legea ”Big Brother” este neconstitutionala, hotarârea fiind luata dupa ce în instanta a fost ridicata aceasta problema.

Astfel, Curtea ”a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii nr.82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private în sectorul comunicatiilor electronice sunt neconstitutionale”.

Potrivit Constitutiei, ”dispozitiile din legile si ordonantele în vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, îsi înceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept”. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie