Mircea Cosea, analist economic: Economia nu va reporni imediat prin anularea taxei pe stalp si a accizei la carburanti

 

Taxa pe constructiile speciale va fi redusa de la 1,5% la 1% din valoarea constructiei, iar veniturile colectate vor ramâne la dispozitia autoritatilor locale, si nu vor mai intra la bugetul de stat, anunta recent premierul Victor Ponta. „Taxa pe constructii speciale vreau s-o reducem si putem sa ne permitem s-o reducem de la 1,5% la 1% si toate veniturile sa fie colectate si sa intre în bugetul autoritatilor locale. În acest fel, au sanse mai mari de dezvoltare si de fapt banii autoritatilor locale înseamna canalizare, apa, drumuri, scoli”, a spus Ponta. El a precizat ca modificarea va fi facuta în urma unui punct de vedere cerut de Parlament si i-a cerut ministrului de resort sa implementeze aceasta solutie.

„Este greu de presupus ca va mai actiona în sens pozitiv în acest an”

Analistul economic Mircea Cosea spune ca economia nu va reporni imediat prin anularea taxei pe stâlp si a accizei la carburanti.

„Ea este un lucru care ar trebui sa fie facut, însa raul care s-a facut se repara mult mai greu decât credeam, asa încât eliminarea acestor taxe si impozite ar fi utila, dar sa nu ne asteptam ca mai devreme de 90 de zile sa apara un efect pozitiv în economie. Deci este greu de presupus ca va mai actiona în sens pozitiv în acest an, poate la anul. Dar eliminarea acestor taxe ar fi foarte binevenita”, a declarat, pentru Curierul National, analistul economic Mircea Cosea.

stalpiVicepresedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, nu crede ca anularea taxei pe stâlp si a accizei de 7 eurocenti la carburanti pornesc economia.

„Nu cred ca anularea taxei pe stâlp si a accizei de 7 eurocenti la carburanti pornesc economia. Nu faptul ca se taie niste taxe exagerate ma ajuta sa repornesc o activitate economica, pentru ca nu acestea sunt modalitatile reale prin care pot sa repornesc o economie care are mari probleme”, a declarat, pentru Curierul National, vicepresedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru.

Taxa pe constructii speciale a fost introdusa la începutul acestui an. Introducerea taxei a fost propusa înca din toamna anului 2012 de fostul ministru delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Taxa se aplica pentru constructiile care nu intrau în sfera de impozitare, cum ar fi stâlpi, rampe, platforme betonate, altele decât imobilele de productie sau birouri, care erau deja impozitate. Taxa se plateste în doua rate anuale, iar dupa prima declarare a reiesit ca statul va încasa mult peste valoarea estimata initial în negocierile cu FMI, de 500 milioane lei. În prezent se estimeaza ca încasarile din taxa pe constructii speciale vor depasi în acest an 1,5 miliarde lei. Introducerea taxei pe stâlp si cresterea accizelor la carburanti au reprezentat principalele argumente ale autoritatilor române în negocierile cu FMI si CE pentru ca institutiile internationale sa accepte cresterea cheltuielilor bugetare pentru acest an. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie