Avansul pentru platile pe suprafata incep din 16 octombrie

 

Fermierii români vor primi avansul pentru platile pe suprafata începând din 16 octombrie 2014, a declarat vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, într-un interviu acordat Agentiei Nationale de Presa – AGERPRES.

daniel constantinAcesta sustine ca fermierii vor primi 50% din subventiile acordate pe suprafata pentru anul 2014, sumele totale alocate fiind de peste 600 de milioane de euro.

Potrivit sursei citate, 2014 ar putea fi al doilea an consecutiv în care s-ar putea înregistra o balanta comerciala pozitiva cu produse agroalimentare, tinând cont de volumul mare de export care se realizeaza, de regula, în partea a doua a anului.

Ministrul Agriculturii a adaugat ca introducerea unui sprijin financiar cuplat pentru bovine si ovine va fi „extrem de stimulativ pentru revigorarea zootehniei”.

Daniel Constantin a mai vorbit despre situatia culturilor agricole, despre stadiul negocierilor pe noul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), precum si de noutatile privind relatiile comerciale cu China.

AGERPRES: Cum arata productia vegetala în acest moment si ce estimari puteti face pentru porumb si floarea soarelui?
Daniel Constantin: Dupa cum bine stiti am avut anul acesta la grâu o productie mai buna decât anul trecut. Am înregistrat nu numai o crestere în volum ci si o crestere a productivitatii pe hectar. Daca anul trecut, la grâu, aveam 3,45 tone pe hectar, anul acesta am crescut la 3,6 tone pe ha. Sigur, sub asteptarile pe care le aveau fermierii în luna mai si iunie, pentru ca ploile au redus din nou productia. Pe ansamblu, ne-am asteptat la peste 8 milioane de tone de grâu. În schimb, la rapita suntem campioni în 2014. La porumb si la floarea soarelui a început recoltatul, iar culturile arata bine. La fel ca si în cazul grâului, nu fac prognoze pe productii. Ceea ce cred ca nu s-a discutat foarte mult si as vrea sa va mai spun este ca pe primele cinci luni ale anului 2014 am avut un volum al exportului mult mai mare decât pe primele 5 din 2013. România a exportat produse agroalimentare de 1,765 miliarde de euro, cu 225 de milioane de euro mai mult decât în aceeasi perioada a anului trecut. Eu zic ca lucrurile au mers bine din acest punct de vedere, chiar daca nu suntem pe plus, nu avem excedent, ci un deficit de 182 de milioane de euro, experienta ne arata ca volumul cel mai mare de export este în a doua parte a fiecarui an si atunci exista premise importante sa avem al doilea an consecutiv cu balanta pozitiva.

Citeste interviul integral pe agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie