Ai fost victima unui accident auto? Vezi mijloacele legale prin care poti solicita acordarea de despagubiri

 

A fi implicat într-un accident auto reprezinta o situatie deloc de invidiat, dar cu care, din pacate, ne putem confrunta în orice moment în cursul vietii cotidiene. Astfel, desi regretabila, pozitia de parte vatamata ca urmare a producerii unui accident rutier, fie ca vorbim de victima însasi sau de rudele acesteia, presupune o serie de drepturi, drepturi pe care este bine sa le cunoastem si, la nevoie, sa le exercitam.

accidentEste indiscutabil ca producerea unui accident rutier care se soldeaza cu moartea victimei sau cu vatamarea corporala a acesteia determina începerea cercetarilor împotriva faptuitorului pentru savârsirea infractiunilor prevazute de art. 192, respectiv art. 196 C. pen., cu posibilitatea ca partea vatamata (victima însasi sau apartinatorii sai în cazul decesului acesteia) sa se constituie parte civila în vederea acoperirii prejudiciului suferit.

În contextul producerii unui accident auto, raspunderea faptuitorului pentru prejudiciul produs rezulta sine die din continutul art. 19 si urmatoarele C. proc. pen., coroborat cu dispozitiile art. 1349, respectiv art. 1357 si urmatoarele C. civ., reprezentând, de fapt, o forma concreta a raspunderii pentru fapta proprie, cu unele particularitati caracteristice izvorâte din aceea ca în ceea ce priveste automobilul implicat în accident exista o polita de asigurare civila obligatorie.

Din aceasta perspectiva, angajarea raspunderii pentru prejudiciile cauzate în urma producerii unor accidente rutiere soldate cu decesul sau cu vatamarea corporala a victimei se circumscrie, pe lânga normelor generale de drept civil si penal, si legislatiei specifice din materia asigurarilor, reprezentata de Legea nr. 136/1995 si Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 14/2011.

Ce sume pot fi solicitate cu titlu de despagubire de la asigurator, în ce situatii si în ce limita?

Este bine de stiut ca actele normative sus-amintite instituie posibilitatea acoperirii prejudiciului prilejuit de producerea unui accident auto de catre asigurator, în situatia existentei unei polite de asigurare valabila privitoare la automobilul implicat în accident.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie