Un nou proiect de lege a audiovizualului va fi depus in Parlament

 

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a anuntat ca va depune la Parlament un nou proiect de lege a audiovizualului, care prevede, printre altele, ca presedintele CNA sa poata fi demis „pornind din interiorul CNA”, dar si ca amenzile sa fie raportate la bugetele posturilor TV si radio.

sorin rosca stanescu„Stabilim reguli care sa poata sa conduca la schimbarea presedintelui CNA în mod simetric cu numirea acestuia, sa nu mai fie posibil în viitor sa asteptam demisia unui presedinte care a nimerit într-un loc în care nu i se cuvine”, a spus senatorul, duminica, într-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA) va putea fi demis „pornind din interiorul CNA”.

În prezent, conform articolului 14 din Legea audiovizualului (nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare), „(1) Consiliul este condus de un presedinte, asimilat functiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani”.

De asemenea, potrivit articolului 13 din Legea audiovizualului, „(1) Membrii Consiliului pot fi demisi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în urmatoarele situatii: a) în cazul incapacitatii de a-si exercita functia pentru o perioada mai mare de 6 luni; b) în cazul unei condamnari penale aplicate printr-o hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva. (2) În scopul aplicarii prevederilor alin. (1) Consiliul sesizeaza Parlamentul”.

Sorin Rosca Stanescu a adaugat în conferinta de presa ca prin proiectul de act normativ se încearca depolitizarea, pe cât posibil, a acestei institutii, sa fie redus gradul de dependenta politica a membrilor CNA, pornind chiar de la desemnarea acestora.

„Pentru prima data, elaboram o scara de valori, o baza de criterii în functie de care sa poata fi nominalizati membrii CNA, sa nu poata fi nominalizati doar pentru ca vrea partidul sau doar fiindca vrea guvernul o anumita persoana”, a mentionat Stanescu, adaugând ca persoanele nominalizate trebuie sa îndeplineasca o serie de criterii profesionale si morale.

Parlamentarul a aratat ca initiativa sa legislativa prevede cresterea ponderii membrilor CNA desemnati de organizatiile societatii civile.Eliana Radulescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie