UDMR sustine ca CSM si-a depasit atributiile constitutionale prin emiterea punctului de vedere politic referitor la autonomia Tinutului Secuiesc

 

UDMR sustine ca CSM si-a depasit atributiile constitutionale exprimând un punct de vedere politic pe un proiect de lege aparut în presa, referitor la autonomia Tinutului Secuiesc.

csm”Uniunea Democrata Maghiara din România îsi exprima îngrijorarea fata de pozitia CSM în privinta proiecului de autonomie al Tinutului Secuiesc. CSM, în calitatea sa de garant al independentei justitiei, si-a depasit atributiile constitutionale, exprimându-si un punct de vedere politic, într-un subiect politic, cu privire la un proiect de lege aparut în presa. CSM nu are voie sa se comporte ca un actor politic”, se arata într-un comunicat semnat de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, remis sâmbata agentiei MEDIAFAX.

În opinia UDMR, ”pozitia CSM încalca grav libertatea presei si libertatea de exprimare, principiile fundamentale ale statului de drept si principiile separarii puterii”.

În comunicat se arata ca, în nenumaratele decizii asupra libertatii de exprimare, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a aratat ca acest drept „acopera nu numai informatiile si ideile primite favorabil sau cu indiferenta ori considerate inofensive, dar si acele care socheaza sau deranjeaza” si ca ”acestea sunt cerintele pluralismului, tolerantei, spiritului deschis, fara de care nu exista societate democratica”.

”Libertatea de exprimare este pretioasa pentru orice persoana dar în mod deosebit are un caracter indispensabil pentru persoanele alese în functii de demnitate publica, pentru partidele politice si pentru membrii acestora, deoarece ei reprezinta pe cei care le dau votul, raspund preocuparilor acestora si le apara interesele“: „Una din principalele caracteristici ale democratiei consta în posibilitatea pe care ea o ofera de a rezolva prin dialog, fara a se recurge la violenta, problemele pe care le are de solutionat un stat, chiar si atunci când acestea sunt extrem de dificile sau stânjenitoare, iar democratia se „hraneste” din libertatea de exprimare”, mai citeaza UDMR.

Calificarea de catre CSM a dezbaterii publice a unui subiect de interes public ca fiind un „potential de afectare a independentei si prestigiului justitiei si o agresiune la principiile statului de drept„ constituie o grava ingerinta si încalcare a dreptului la libertatea de exprimare si a libertatii presei, considera UDMR. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie