Primariile, consiliile, invatamantul si sistemul de sanatate au pierdut cei mai multi angajati in ultimii ani de criza

 

Aproape 216.000 de angajati au disparut de pe statele de plata ale statului în ultimii sase ani, numarul salariatilor din sistemul public ajungând la 1,18 milioane de persoane la finalul anului trecut. Cei mai multi bugetari au fost restructurati din oameni la calculator administratie publicaorganigramele autoritatilor executive locale, cum ar fi primariile si consiliile, de unde au fost dati afara peste 88.000 de oameni, dar si sistemul de învatamânt preuniversitar a fost puternic afectat în ultimii ani de criza, mai mult de 37.000 de educatori si profesori pierzându-si locul de munca, potrivit unui raport al Consiliului Fiscal.

Decalajul de peste 15% între numarul de bugetari pe care România îi avea în decembrie 2013 si cel din aceeasi perioada a anului „de gratie” al economiei, respectiv 2008, a fost generat în mare parte de introducerea legii care conditioneaza recrutarea unei singure persoane la alte sapte scoase din sistem.

Si sectorul sanitar a pierdut o buna parte din angajati în tot acest timp, peste 25.000 de persoane. Aici însa, motivul depopularii sistemului de stat nu tine neaparat de posibilitatea spitalelor de a angaja „sânge proaspat”, ci de mirajul pe care joburile din strainatate l-au avut si continua sa îl reprezinte pentru viitorii medici. Desi în ultimii ani retelele private de sanatate au reusit sa se dezvolte, deschizând noi spitale si clinici cu sute sau chiar mii de joburi, oamenii de HR din aceasta industrie înca au dificultati în a-i convinge pe tineri sa ramâna în tara pentru a profesa.

Criza nu a coincis cu restructurari în masa pentru toate sectoarele din mediul bugetar. Spre exemplu, Secretariatul General al Guvernului a câstigat în acest timp peste 3.000 de angajati, Ministerul Justitiei mai mult de 2.000, iar cel al Muncii aproape 2.000 de persoane.

Mai mult, chiar daca sistemul public a pierdut, per total, mai mult de 200.000 de persoane în ultimii sase ani, salariile bugetarilor au avut un trend pozitiv, chiar s-au dublat pâna la 3.235 de lei brut pe luna (adica 2.270 de lei net). Astfel, cresterea a fost mai mare decât cea de la nivelul întregii economii, salariul mediu brut din România fiind mai mare în decembrie 2013 cu circa 30% fata de cel din decembrie 2008, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica (INS).

În acelasi timp, din mediul privat au disparut mai mult de 400.000 de angajati, de doua ori mai putini ca în sectorul public. Corina Mirea, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie