Premiera in justitia din Romania. La Targoviste a fost deschis primul Tribunal de Arbitraj
Premiera în justitia din România. La Târgoviste a fost deschis primul Tribunal de Arbitraj, care vine în solutionarea mai rapida a dosarelor civile. Este bine de stiut ca hotarârile date la Tribunalul de Arbitraj au valoarea juridica si executorie, iar acestea nu pot fi atacate cu recurs sau cu apel.
Tribunalul de Arbitraj Institutionalizat Dâmbovita vine cu o oferta, greu de refuzat de persoanele fizice sau juridice implicate în litigii civile.
Pe lânga costul si timpul de solutionare reduse, tribunalul de arbitraj ofera si confidentialitate, în sensul ca la sedinta de judecata pot participa terte persoane numai cu aprobarea partilor implicate în litigiu si cu încuviintarea tribunalului arbitral.
“Toate sedinetele de judecata se desfasoaraa în deplina confidentialitate. La sfârsitul procedurii arbitrale se obtine o hotarâre judecatoreasca care are aceeasi putere executorie ca si o hotarâre judecatoreasca. Mai mult, hotarârile sunt definiive, nu sunt supuse cailor de atac”, a declarat Rodica Vlaicu, presedinte Tribunalul de Arbitraj Institutionalizat Dâmbovita.
Noua miscare pe piata justitiei din România este privita cu interes de magistrati si avocati.
“Ca orice început e greu, pentru ca dupa 50 de ani de la adoptarea codului civil, în 1864, românii au tot criticat codul civil, care, pâna la urma, s-a dovedit un act normativ bun. Cred ca si masura instituirii tribunalului arbitrar este o masura buna”, a declarat Gheorghe Popescu, judecator.
“Noi, din pacate, venim târziu cu asemenea experiente. Sigur, perioada incipienta, pâna se implementeaza, dar avem si mediatorii, care în civil, fac cam acelasi lucru. Ca spirit, România are o societate mai cazona si tinde sa mearga catre formuleel clasice”, a spus Marin Antonescu, avocat.
O alta diferenta fata de Tribunalul Civil este ca partile au posibilitatea de a-si alege arbitrul, iar martorii se pot audia si în alte locuri decât la sediul Tribunalului de Arbitraj Institutionalizat Dâmbovita.
De asemenea, poate fi supus procedurii arbitrale orice litigiu civil (inclusiv latura civila din cauzele penale), în afara de acelea care privesc starea civila, capacitatea persoanelor, dezbaterea succesorala, relatiile de familie, precum si drepturile asupra carora partile nu pot sa dispuna. Ionut Dima, adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!