A trecut un an de la reducerea TVA la paine. Rezultatele sunt bune, dar nu neasteptat de bune

 

În urma cu un an, Guvernul anunta reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%. Bilantul la un an de la implementarea masurii pare unul îmbucurator, fapt care poate impulsiona Guvernul sa adopte o masura similara si în alte sectoare, în special în cel alimentar.

paineReprezentantii industriei spun ca pâinea s-a ieftinit, evaziunea s-a redus, iar productia fiscalizata a crescut.

„Reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, a produs efecte foarte bune în piata, suntem multumiti de ceea ce s-a întâmplat. Productia fiscalizata a crescut la 250.000 de tone, evaziunea fiscala s-a redus cu 20%, iar reducerile de pret au fost de 12%. Astfel, a crescut puterea de cumparare, fiind bani mai multi de utilizat de catre populatie. Mediul de afaceri este unul mai sanatos si ca urmare a reducerii numarului de insolvente. Numarul salariatilor din industrie înregistrati la oficiile de munca este mai mare ca în septembrie 2012 cu 8.000 de persoane. De asemenea, masura privind reducerea de TVA trebuie extinsa la carne si legume-fructe. O taxare mai mica la alimente va aduce câstiguri populatiei”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele Rompan, Aurel Popescu.

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, spune ca rezultatele privind reducerea TVA la pâine sunt bune, dar nu neasteptat de bune, afirmând ca este un pas înainte pentru ca o stare de normalitate este aceea de a avea TVA redusa pe un pachet de produse de baza.

„S-a împlinit un an de la aplicarea masurii de TVA redusa la pâine si atât noi cât si Guvernul vom analiza cu maxima seriozitate efectele produse în piata, comportamentul celor implicati în industria de profil si nu în ultimul rând si efectele sociale ale masurii. Din semnalele pe care le am exista o reducere semnificativa a evaziunii fiscale în sectorul panificatie si chiar daca preturile nu au scazut semnificativ acestea nu au crescut rezistând impactului cresterii costurilor energiei, carburantilor si a altor factori ce puteau duce la cresterea de pret. Înainte de reducerea TVA se vorbea despre o evaziune de peste 60%, iar acum cei din industria pâinii vorbesc ca aceasta a scazut undeva catre 30%, sub rezerva ca aceste date nu sunt argumentate stiintific. Ceea ce este clar si cert este faptul ca a crescut productia fiscalizata în sectorul panificatie”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele UNPCPR, Costel Olteanu.

El a aratat ca masura privind reducerea cotei de TVA se poate extinde si la alte produse de baza. „Producatorii cred ca se poate extinde. Astept de la Guvern începând cu 1 ianuarie 2015 o reducere a TVA pe unele produse de baza în sectorul carne, legume-fructe si produse lactate. De asemenea, nu ar fi de neglijat ca Guvernul sa ia în calcul ca în acest pachet supus reducerii de TVA sa apara si produse bio. Este necesar ca Guvernul sa se implice în a stimula o alimentatie sanatoasa fapt care ar duce la reducerea costurilor cu mentinerea starii de sanatate a populatiei”, a explicat Costel Olteanu. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie