Presedintele CSM apreciaza ca in Romania inca exista riscul vulnerabilizarii sau amenintarii sistemului judiciar
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, a declarat joi ca desi în România separatia puterilor statului este respectata ca valoare fundamentala, riscul vulnerabilizarii sau amenintarii sistemului judiciar exista si este generat de interese personale sau de grup.
Declaratia sefului CSM a fost facuta cu ocazia deschiderii conferintei internationale cu tema ‘Independenta, eficienta si responsabilitatea judecatorilor români în spatiul judiciar european. Rolul Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni în asigurarea întaririi puterii judiciare într-o societate democratica’.
Adrian Bordea a sustinut ca tema conferintei este mereu actuala, subliniind ca independenta, eficienta, responsabilitatea sunt notiuni continuu expuse, sunt valori universale, chemate de fiecare data când sistemele judiciare vor sa dea expresie garantiilor firesti ale statului de drept.
„CSM a luat pozitie ori de câte ori independenta sistemului judiciar, independenta sau reputatia magistratilor au fost afectate. De aceea, notiunile „stat de drept”, „independenta”, „impartialitate” sau „responsabilitate” se înscriu în valorile actuale ce trebuie mereu aparate, indiferent de regimul de guvernare al statului. Într-o perioada de framântari accentuate în Europa de Est, România se bucura de o viata normala, în care separatia puterilor statului este respectata ca valoare fundamentala. Cu toate acestea, riscul vulnerabilizarii sau amenintarii sistemului judiciar exista si este generat de interese personale sau de grup”, a afirmat seful CSM.
Bordea a precizat ca niciun sistem judiciar nu se bucura de eradicarea totala a coruptiei, dupa cum nu poate raporta un procent de încredere a populatiei de 100%.
Citeste mai departe pe agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!