Puncte tari si puncte slabe ale Romaniei dupa criteriile de competitivitate ale Forumului Economic Mondial

 

Povara fiscala ce apasa pe investitii si pe piata muncii, incapacitatea de a pastra talentele, starea infrastructurii si cooperarea insuficienta dintre sefi si subalterni plaseaza tara noastra pe cele mai joase pozitii într-un top mondial întocmit pe criterii de competitivitate.

forumul economic mondial davosTara noastra se plaseaza pe ultimele locuri dupa criteriile de competitivitate ale Forumului Economic Mondial, din cauza regimului taxelor, infrastructurii si politicilor de resurse umane.

Editia pe acest an a Raportului Global al Competitivitatii, lansata recent de Forumul Economic Mondial (organizatorul summit-urilor anuale de la Davos), ne plaseaza pe locul 59 din 144 de tari, în urcare cu 17 pozitii fata de editia anterioara.

La mai multe criterii, România se mentine însa pe locuri mai joase de 120, adica printre corigentele lumii, iar aceste criterii tin de infrastructura, taxare si relatiile de munca.

Punctele slabe

Concret, din 144 de tari analizate în editia pe acest an a clasamentului, România apare pe locul 140 la „efectul taxelor asupra investitiilor“, pe 126 la „efectul taxelor asupra câstigurilor din munca“ si pe 121 la „calitatea drumurilor“.

Mai stam foarte prost si la „cooperarea între angajati si angajatori“ (locul 125 din 144), „capacitatea de a mentine în tara persoanele talentate“ (locul 128), „încrederea în managerii profesionisti“ (126) sau intensitatea – redusa – a concurentei (120).

Punctele tari

Se prezinta România cu ceva laudabil în fata lumii? Desigur: impactul zero al malariei sau al HIV/SIDA în business. Pentru lipsa acestor boli ocupam prima pozitie în clasamentul mondial al competitivitatii. Ar mai fi nivelul redus al tarifelor vamale (locul 5 mondial) si viteza de acces la internet (19).

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie