Taxa de ridicare auto nelegala in lipsa procesului-verbal contraventional

 

În speta, reclamantei i-a fost ridicat autoturismul proprietate personala parcat pe domeniul public, aceasta procedând la achitarea sumei percepute cu titlu de “taxa de ridicare auto” pentru a reintra în posesia autoturismului. IPJ Timis nu a procedat la aplicarea sanctiunilor contraventionale prin ciocanelcomunicarea procesului-verbal contraventional în termenul de prescriptie, prevazut de art. 14 coroborat cu art. 13 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor. Prin actiunea introdusa pe rolul Judecatoriei Timisoara, reclamanta a solicitat restituirea sumei achitate cu titlu de taxa de ridicare auto ca fiind o plata nedatorata.

În calitate de instanta de control judiciar, Tribunalul Timis a hotarât ca în lipsa stabilirii calitatii de contravenient a conducatorului auto, în baza unui proces-verbal de contraventie, încheiat conform prevederilor art. 180 alin. 1 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, care sa atraga aplicarea unei sanctiuni contraventionale principale si a unei sanctiuni contraventionale complementare sau a unei masuri tehnico-administrative, nu se poate lua în mod legal masura ridicarii vehicului si a obligarii la plata taxei de ridicare a acestuia, conducatorului auto fiindu-i încalcat, în caz contrar, dreptul de a contesta vinovatia stabilita implicit în sarcina sa, precum si sanctiunile aplicate, inclusiv masura tehnico-administrativa de ridicare a autovehiculului.

Procesul-verbal semnat între agentul constatator din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie si inspectorul Administratiei Domeniului Public nu este suficient pentru a fundamenta legalitatea masurii de ridicare a autoturismului, atâta timp cât, în speta, nu s-a încheiat si comunicat, conform legii, procesul-verbal contraventional.

În consecinta, se impune restituirea taxei de ridicare a autovehiculului. (Decizia nr. 397 din 12 mai 2014 pronuntata în recurs de Sectia I civila a Tribunalului Timis având ca obiect pretentii)

Avocat Alexandra Nicola, SCA Ligia Catuna si Asociatii

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie