Primariile Bucuresti si Constanta vor prelua gratuit SC Electrocentrale Bucuresti si SC Electrocentrale Constanta. Proiectul, in dezbatere publica

 

Un proiect de hotarâre privind transferul gratuit al actiunilor SC Electrocentrale Bucuresti si SC Electrocentrale Constanta catre primariile celor doua municipii este supus dezbaterii publice pe site-ul Departamentului pentru Energie, propunerile si observatiile fiind asteptate pâna la data de 15 septembrie.
dezbatere publicaConform proiectului, municipiile Bucuresti si Constanta, prin Consiliile Locale, îsi vor exercita toate drepturile si îsi vor asuma toate obligatiile ce decurg din calitatea de actionar la SC Electrocentrale, dupa ce Departamentul pentru Energie va semna cu cele doua institutii un protocol de predare-primire a actiunilor celor doua societati.
Însa, potrivit notei de fundamentare, Memorandumul aprobat de Guvern la data de 27 martie 2013 privind „Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizata cu energie termica integrat (SACET) în municipiul Bucuresti si municipiul Constanta” urmareste si crearea conditiilor „rezolvarii problemelor financiare dintre Societatea Electrocentrale Bucuresti S.A. si RADET Bucuresti si RADET Constanta, precum si pentru a crea premisele transferului ulterior de catre Municipiul Bucuresti si Municipiul Constanta a gestiunii Serviciului Public catre un partener/operator cu experienta profesionala si capabilitate financiara care sa realizeze investitii în SACET integrat în scopul cresterii calitatii Serviciului Public la un tarif suportabil pentru populatie si un efort rezonabil al bugetului local”.

Dupa transferul actiunilor se trece la selectarea investitorului

Cu alte cuvinte, în urma transferului actiunilor, cele doua primarii vor trebui sa gaseasca un investitor dispus sa modernizeze sistemul integrat de alimentare cu energie termica astfel încât tariful gigacaloriei perceput populatiei sa scada.
Pentru realizarea acestui obiectiv, s-a impus divizarea Electrocentrale Bucuresti în trei societati (Electrocentrale Bucuresti S.A. care va detine CET Vest, CET Sud, CET Progresu si CET Grozavesti; Electrocentrale Constanta S.A. care va detine CET Palas; Electrocentrale Titan S.A. care va detine CET Titan si CTE Fântânele), reorganizarea RADET Bucuresti si RADET Constanta în societati si transferul actiunilor emise de Electrocentrale Bucuresti S.A. din proprietatea privata a statului român în proprietatea privata a Municipiului Bucuresti si de Electrocentrale Constanta S.A. din proprietatea privata a statului român în proprietatea privata a Municipiului Constanta.
Ulterior, s-a impus fuziunea dintre Electrocentrale Bucuresti si societatea rezultata din reorganizarea RADET Bucuresti si fuziunea dintre Electrocentrale Constanta S.A. si societatea rezultata din reorganizarea RADET Constanta, abia în urma realizarii sistemului integrat de alimentare cu energie termica prin trecerea CET Vest, CET Sud, CET Progresu si CET Grozavesti în domeniul public al Municipiului Bucuresti si a transferului CET Palas si a retelelor de transport a energiei termice în domeniul public al Municipiului Constanta, trecându-se la „selectarea, prin procedurile concurentiale prevazute de legislatia în vigoare, a unui partener/operator cu experienta profesionala si capabilitate financiara care sa realizeze investitii în SACET integrat în scopul cresterii calitatii Serviciului Public la un tarif suportabil pentru populatie si un efort rezonabil al bugetului local”.
În 2013, ELCEN a înregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde de lei (380 milioane de euro) si un profit net de 51 milioane de lei (11,7 milioane de euro). Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie