Cat de prezenta este Rusia in economia romaneasca

 

Razboiul din Ucraina a condus la o încordare fara precedent a relatiilor dintre Occident si Rusia, de la caderea comunismului încoace. Dincolo de sanctiunile economice, Vestul îsi sporeste prezenta militara în Estul Europei, inclusiv în România. În acest context fierbinte, ECONOMICA.NET va arata, în detaliu, cât de prezenta este Rusia în economia româneasca.

steaguri romania rusiaCând vorbesti despre relatiile economice ale României cu Rusia, primul lucru care îti vine în minte este gazul. Chiar daca România este într-o pozitie favorabila comparativ cu alte state din Europa, totusi, productia interna este în continuare insuficienta pentru a-si asigura consumul si depinde înca de Gazprom, un instrument politic al Kremlinului, nu doar un furnizor de gaze. Totusi, pentru Rusia, România nu este doar un consumator de gaze, iar capitalul de la rasarit a fost investit mai ales în industrie. Iata ce afaceri au rusii în România

Gazul

Anii trecuti, în perioada de boom, România importa cam o treime din consumul sau de gaz (12 miliarde mc-an productie interna, 18 miliarde consum, grosier). Acum, s-a ajuns ca importurile sa mai reprezinte sub 5% din consum, în special din cauza restrângerii activitatii industriale. Chiar si anii trecuti, România a fost într-o situatie mai buna din punct de vedere al dependentei, dar asta s-a tradus în preturi de import ceva mai mari: cumperi mai putin, platesti mai mult, pe lânga componenta puternic politica a pretului la gazul rusesc. Puteti vedea aici si aici cât gaz livreaza Gazatom statelor europene si la ce pret.

Cea mai mare parte a consumatorilor români nu primesc însa gazul direct de la Gazprom, ci prin intermediari, firme agreate de Gazprom. Acum sunt doua: IMEX Oil si WIEE, ambele rusesti acum, dupa ce Gazprom a cumparat de la BASF participatia la Wintershall, care era actionar la WIEE.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie