Decizia CCR privind neconstitutionalitatea Legii „Big Brother” a fost publicata in Monitorul Oficial
In Monitorul Oficial nr. 653 din 3 septembrie 2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 440/2014 prin care Legea nr. 82/2012 privind retinerea datelor de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, cunoscuta drept legea „Big Brother”, a fost declarata neconstitutionala.
Curtea, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile Legii nr. 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice sunt neconstitutionale.
De asemenea, cu unanimitate de voturi, a respins ca neintemeiata exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 152 din Codul de procedura penala, atacate in cadrul aceleiasi actiuni.
Potrivit Constitutiei: „Art. 147. (1) Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept”.
Legea nr. 82/2012 stabilea obligatia furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului de a retine anumite date generate sau prelucrate in cadrul activitatii lor pentru punerea acestora la dispozitia organelor de urmarire penala, instantelor de judecata si organelor de stat cu atributii in domeniul sigurantei nationale in scopul utilizarii lor in cadrul activitatilor de prevenire, de cercetare, de descoperire si de urmarire penala a infractiunilor grave sau pentru rezolvarea cauzelor cu persoane disparute ori pentru punerea in executare a unui mandat de arestare sau de executare a pedepsei.
In privinta datelor retinute, acestea se limitau la informatiile privind traficul, localizarea, precum si informatiile necesare pentru identificarea unui abonat sau a unui utilizator. Luminita Chitoran, infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!