CSM: Parchetele, DNA si DIICOT vor fi trase la raspundere daca nu vor solutiona dosarele penale mai vechi de cinci ani intr-un termen rezonabil

 

Unitatile de parchet, inclusiv DNA si DIICOT, care nu vor solutiona dosarele penale mai vechi de cinci ani, într-un termen rezonabil, vor fi trase la raspundere, daca inspectorii judiciari vor constata ca aceste întârzieri au la baza motive imputabile, a hotarât CSM.

Stiva de dosareInspectia Judiciara (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a efectuat un raport având ca obiect „verificarea masurilor luate de procurori si conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea solutionarii dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizarii”. Acest raport a fost aprobat de Sectia pentru procurori a CSM.

Potrivit raportului Inspectiei Judiciare, una dintre masurile ce urmeaza a fi luate este aceea de efectuare a unui control de IJ „în termen de sase luni de la aprobarea prezentului raport, urmând ca în situatia constatarii neluarii masurilor necesare, din motive imputabile, în vederea solutionarii dosarelor penale mai vechi de cinci ani de la data sesizarii sa fie stabilite raspunderi”.

O alta masura ce a fost aprobata de CSM, în urma propunerilor venite din parte inspectorilor judiciari, consta în exercitarea unei supravegheri eficiente de catre procurorii cu functii de executie, cu privire la activitatea de cercetare penala realizata în dosarele mai vechi de cinci ani. Aceste lucru se va realiza prin întocmirea de dispozitii scrise, stabilirea unor termene precise de finalizare a cercetarilor, precum si verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispozitii.

„În situatia în care nu sunt respectate aceste dispozitii ale procurorului se va proceda, dupa caz, la sesizarea conducatorului organelor de cercetare penala, conform articolului 303 alineatul 3 din Codul de procedura penala, aplicarea sanctiunii amenzii judiciare în cazurile prevazute de articolul 283 alineatul 4 litera m din Codul de procedura penala, ori formularea de propuneri pentru retragerea avizului de lucrator de politie judiciara”, se mentioneaza în Raportul IJ.

O alta masura propusa de inspectorii judiciari si aprobata de CSM are în vedere efectuarea periodica de catre procurorii cu functii de conducere a unor controale eficiente asupra dosarelor mai vechi de cinci ani si monitorizarea permanenta a modului în care procurorii efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarilor penale în aceste cauze, pentru evitarea situatiilor de prelungire nejustificata în timp a solutionarii acestora. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie