Asigurarea obligatorie a locuintei s-ar putea scumpi
Toate institutiile implicate în administrarea programului de asigurare a locuintelor împotriva dezastrelor naturale se pun de acord ca pretul politei obligatorii trebuie majorat. Nimeni nu îsi asuma însa, deocamdata, aceasta decizie.
“La nivelul Parlamentului exista un grup de initiativa care urmeaza sa discute posibile modificari ale legii privind asigurarea obligatorie a locuintei. Discutiile se vor purta impreuna cu Autoritatea de Supraveghere Financiara(ASF) si Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Tot ce pot sa spun este ca se impune o modificare a primei pentru viitor”, a declarat, la solicitarea ECONOMICA.NET, Misu Negritoiu, presedintele ASF.
Pe de alta parte, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru ECONOMICA.NET, Nicoleta Radu Neacsu, a spus ca, pe masa ASF, se afla inca din octombrie anul trecut o propunere privind modificari ale costurilor fie prin introducerea unei fransize fie direct prin majorarea primei de asigurare.
„Tinem legatura permanent cu ASF pe acest subiect si inteleg ca sunt deja mai multe variante de lucru. Nu va pot da detalii in ceea ce priveste cresterea pretului insa va pot spune ca fransiza ar trebui sa fie intre 5 si 10% din limita asigurata”, spune directorul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor.
Fransiza este un instrument des utilizat pe piata asigurarilor din România. Aceasta presupune ca persoana asigurata isi asuma o parte din potential dauna dar si faptul ca nu va fi despagubit pentru valori mai mici decât fransiza.
In cazul politei PAID, care are o acoperire de 20.000 de euro pentru locuintele construite din materiale moderne, introducerea unei fransize de 10% ar insemna ca Pool-ul nu va achita daune mai mici de 2.000 de euro dar si ca, in cazul unei daune totale, PAID va plati doar 18.000 de euro. Serban Buscu, economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!