Ministrul Razvan Nicolescu sustine ca Romania este pregatita si nu va fi afectata de o eventuala criza a gazelor

 

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, nu exclude aparitia unei crize a alimentarii cu gaze în aceasta iarna, în contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina, dar spune ca România este pregatita si nu va fi afectata.

ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu„Nu exclud sa apara o criza a gazelor. Nu trebuie sa ne surprinda, noi suntem pregatiti. Avem mai multe scenarii pentru la iarna în privinta asigurarii alimentarii cu gaze, dar în niciunul dintre aceste scenarii populatia României nu va fi afectata”, a declarat Nicolescu, prezent la inaugurarea investitiei Romgaz în extinderea depozitului de înmagazinare a gazelor naturale de la Urziceni, judetul Ialomita.

El spune ca aceasta investitie este foarte importanta pentru România, mai ales în contextul situatiei din Est.

„Creste capacitatea de stocare cu 100 milioane metri cubi si cea de extactie în perioada iernii cu 2,4 milioane metri cubi. Pentru la iarna vom stoca 2,5 miliarde metri cubi, fata de cât a stabilit ANRE, adica 1,7 miliarde metri cubi. Suntem pregatiti pentru orice situatie, care nu exclud sa apara ca urmare a situatiei din Est”, a explicat Nicolescu.

Totodata, el a precizat ca posibilitatea României de a-si ajuta vecinii este limitata.

„Planul nostru este sa înmagazinam cât mai multe gaze. Avem rezerve importante de pacura, iar daca va fi nevoie vom trece termocentralele de pe gaze pe pacura”, a explicat ministrul.

România produce anual, în special prin OMV Petrom si Romgaz Medias, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, si importa anual din Federatia Rusa alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze.

Uniunea Europeana ar putea interzice exporturile de gaze si sa limiteze consumul industrial, pentru protejarea aprovizionarii cu energie a utilizatorilor casnici în aceasta iarna, în eventualitatea în care Rusia ar opri livrarile de gaze din cauza crizei din Ucraina, potrivit unei surse comunitare.

Rusia este cel mai mare furnizor de petrol, gaze si carbune al Europei, iar infrastructura de conducte din Ucraina ar putea fi folosita ca arma politica, asa cum s-a mai întâmplat, având în vedere ca autoritatile europene si cele de la Moscova se contrazic din cauza actiunilor militare rusesti pe teriotoriul ucrainean. Carol Dan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie