Dosarul Rompetrol dupa moartea lui Dinu Patriciu

 

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti reiau astazi judecarea dosarului Rompetrol în care Dinu Patriciu a fost inculpat pentru delapidare si manipularea pietei de capital.

Curtea de Apel BucurestiACTUALIZARE 13.38. Curtea de Apel Bucuresti a constat marti ca omul de afaceri Dinu Patriciu a decedat, însa a decis sa amâne discutarea cererii de încetare a procesului penal formulata de avocatii acestuia.

Avocatii si mostenitorii lui Dinu Patriciu trebuie sa depuna la instanta certificatul de deces, iar magistratii trebuie sa decida încetarea procesului fata de omul de afaceri.

Totodata, judecatorii ar putea sa decida ca, pe viitor, raspunderea pentru recuperarea prejudiciului sa revina mostenitorilor. Astfel încât acestia sa îl plateasca în cazul în care va fi data o hotarâre definitiva si irevocabila în acest sens.

Dinu Patriciu a murit în 19 august la Londra. Procesul, aflat în faza finala la Curtea de Apel Bucuresti, continua în ceea ce îi priveste pe ceilalti inculpati, printre care senatorul Sorin Rosca Stanescu si fostul ministru Sorin Pantis. În prima instanta, toti au fost achitati de magistratii de la Tribunalul Bucuresti.

Potrivit anchetatorilor, în calitate de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu si-a însusit în perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001 suma de 85 milioane USD, cuvenita de fapt bugetului de stat.

În acelasi dosar, Patriciu era acuzat ca, în calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat si coordonat operatiunile de tranzactionare a actiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA, prin intermediul unor conturi apartinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influentarii si mentinerii unui nivel artificial al pretului de deschidere si tranzactionare, la data de 7.04.2004, când a fost asigurat transferul unui numar de 1 miliard actiuni RRC de la SC Rompetrol SA catre Saltville Ltd.

În perioada 07.04.2004-20.04.2004, se arata în rechizitoriu, omul de afaceri „a organizat si a dispus lansarea si afisarea în sistemul electronic de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti a unor ordine de bursa de vânzare si cumparare, cu consecinta inducerii unor semnale false si înselatoare pentru ceilalti participanti la tranzactionare cu privire la cererea, oferta si pretul actiunilor tranzactionate cu simbolul RRC”.

La data de 6.04.2004, cu o zi înainte de începerea tranzactionarii actiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA în cadrul Bursei de Valori Bucuresti, Patriciu i-ar fi dezvaluit lui Sorin Rosca Stanescu informatia privilegiata privind termenii si conditiile în care urmeaza sa se desfasoare operatiunile de tranzactionare a actiunilor cu simbolul RRC din data de 7.04.2004, iar la data de 20.04.2004 i-ar fi dezvaluit lui Sorin Pantis informatia privilegiata privind pretul pe care societatile controlate de grupul de firme Rompetrol urmau sa îl afiseze în aceeasi zi. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie