Statul nu cunoaste situatia reala a activelor pe care le detine
Multiplele modificari legislative si manageriale aduse, în ultimele doua decenii, la nivelul institutiilor abilitate sa se ocupe de privatizari, cât si transferul portofoliilor acestora de la o autoritate la alta, au adus astazi statul în imposibilitatea de a cunoaste situatia reala a activelor pe care le detine.
Fie ca au vândut terenurile care ar fi trebuit sa fie aduse ca aport la capitalul social fara a înstiinta statul, si, ca atare, l-au pagubit cu contravaloarea lor, fie ca au trecut în contul lor activele, patronii firmelor privatizate au încercat întotdeauna sa iasa în avantaj.
„Pe parcursul analizei privind majorarea capitalului social, cu valoarea terenurilor pentru care societatile obtin certificate de atestare a dreptului de proprietate, în favoarea statului au fost identificate mai multe probleme: institutiile publice care emit certificate nu informeaza autoritatea cu privire la emiterea acestor certificate în termenul prevazut de lege sau deloc; dupa obtinerea certificatelor de proprietate pentru terenurile din administrare, societatile comerciale nu fac demersurile de majorare în termenul legal; majorarile au loc, de regula, Ia mult timp dupa emiterea certificatelor, astfel încât valoarea majorata trebuie actualizata fata de cea înscrisa în anexa certificatului, ceea ce impune evaluari noi; astfel AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, fosta AVAS – n. red.) este privata de calitatea de actionar (inclusiv dividende) pentru perioade lungi de timp”, se arata în raspunsul remis de AAAS Curierului National.
Alte probleme identificate de AAAS în ultimii trei ani privesc „aplicarea de catre societatile comerciale în mod arbitrar a prevederilor legislatiei referitoare Ia evaluarea terenurilor la majorarea corespunzatoare a capitalului social”. „Societatile comerciale care nu mai sunt în portofoliu nu comunica atunci când primesc certificatele sau când majoreaza capitalul social. În unele cazuri, Ia societatile comerciale privatizate, majorarea capitalului social nu a fost facuta în contul AAAS, conform legii, ci în cel al actionarilor existenti. Exista, de asemenea, si situatii în care societatile amâna clarificarea situatiei majorarii capitalului social cu valoarea terenurilor: divizarile, fuziunile de societati comerciale, schimbarea denumirii sau a sediului societatii, situatii litigioase pentru terenuri, retrocedari, vânzari terenuri etc”, mentioneaza AAAS, la solicitarea Curierului National.
Citeste mai departe pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!