Revizuirea unei hotarari judecatoresti ramase definitive. Exceptie de neconstitutionalitate respinsa

 

În Monitorul Oficial al României nr. 492 din data de 2 iulie 2014, a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 254 din 6 mai 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 322 pct. 7 din Codul de procedura civila din 1865.

Monitorul Oficial1Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de Irina Veturia Sorescu într-un dosar aflat pe rolul Înaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia I civila.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate îl constituie dispozitiile art. 322 pct. 7 din Codul de procedura civila din 1865, acestea prezentând urmatorul continut:
“Revizuirea unei hotarâri ramase definitive în instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarâri data de o instanta de recurs atunci când evoca fondul, se poate cere în urmatoarele cazuri: (…)
7. daca exista hotarâri definitive potrivnice, date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite, în una si aceeasi pricina, între aceleasi persoane, având aceeasi calitate.”

În opinia autoarei exceptiei, dispozitiile criticate contravin prevederilor constitutionale cuprinse în art. 21 privind accesul liber la justitie.

Curtea, examinând actul de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, precum si dispozitiile legale criticate, în ceea ce priveste categoria hotarârilor judecatoresti care pot fi supuse revizuirii, observa ca legiuitorul a stabilit ca acestea sunt reprezentate de hotarârile judecatoresti prin care s-a rezolvat fondul cauzei sau de hotarârile pronuntate de instantele de recurs prin care se evoca fondul.

Citeste mai departe pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie