Cum si de ce a ajuns Donald Tusk la conducerea Consiliului European?

 

Cu Tusk la conducerea Consiliului, Germania acapareaza practic toate functiile-cheie ale Uniunii Europene. Viitorul presedinte al Comisiei Europene, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, a fost scos din anonimatul politic si promovat de cancelarul german Angela Merkel, iar presedintele Parlamentului European Martin Schulz este un politician german.

donald tuskPrin alegerea premierului polo­nez Donald Tusk la conducerea Consiliului European, liderii UE au pus în fruntea celei mai puternice institutii europene un aliat al Germaniei în vremuri în care influenta Berlinului în Europa este mai mare ca niciodata dupa al Doilea Razboi Mondial, pe seful unei economii care n-a vazut recesiunea în ultimii 20 de ani si pe vârful de lance al ofensivei politice a UE contra Rusiei.

Consiuliul European este cea mai pu­ternica institutie europeana deoarece reu­neste toti sefii de state sau de guverne din Uniunea Europeana. În acest cadru, ei ho­ta­rasc, printre altele, strategiile econo­mice si de politica externa pe care le urmeaza UE.

Functia de presedinte al Consiliului este mai mult onorifica, dar în actualul context economic si extern alegerea lui Tusk este mai mult decât sugestiva pentru ce vrea Europa.

Actualul presedinte, belgianul Herman Van Rompuy, recunoaste ca sanctiunile economice si financiare aplicate de Occident contra Rusia cauzeaza probleme statelor membre, însa „acesta este pretul care va trebui platit“. Sub ghidajul lui Tusk, Consiliul European va trebui sa se asigure ca pretul merita platit.

Uniunea energetica

Tusk s-a folosit de contextul conflictului cu Moscova pentru a propune ca statele din Uniunea Europeana sa achizitioneze în bloc gaze naturale pentru a avea o putere de negociere mai mare în fata Rusiei. Acesta ar fi un pas spre crearea unei uniuni euro­pene a energiei bazate pe „solidaritate“, di­versificarea surselor de aprovizionare si mai ales pe carbune, care trebuie „reabilitat“ ca sursa de energie.

Industria poloneza este dependenta de energia de carbune, un combustibil ieftin, dar foarte poluant.

Economia poloneza nu a cunoscut recesiunea nicicând dupa prabusirea regimului comunist, aceasta în conditiile în care zona euro si UE au fost zguduite de criza economica mondiala si de criza datoriilor din uniunea monetara. Perfor­manta are mai multe motive. Astfel, siste­mul bancar si cel financiar poloneze nu s-au confruntat cu socuri semnificative. Datoriile personale sunt la niveluri reduse. Polonia nu este atât de dependenta de intrarile de capital, asa cum sunt alte economii mici din regiune, si nici nu se bazeaza la fel de mult pe exporturi.

De asemenea, Polonia nu a renuntat la moneda proprie si de aceea îsi poate îmbunatati competitivitatea prin depre­ciere.

Totodata, în timpul crizei guvernul a continuat sa majoreze investitiile gestio­nând eficient fondurile europene.

Presedintele Consiliului nu are o putere executiva mai mare decât ceilalti membrii. Statutul lui este guvernat de principiul primus inter pares (primul între egali). Rolul presedintelui este de a pregati si prezida sedintele Consiliului si de a reprezenta UE pe plan extern. Bogdan Cojocaru, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie