Comisioanele brokerilor ar putea fi trecute pe politele RCA

 

Un proiect de norma facut public de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara obliga firmele de asigurare sa mentioneze pe politele RCA comisionul platit catre brokeri. Problema comisionului pentru intermediarii din pietele financiare este subiect de disputa de ani de zile, iar în Statele Unite a facut chiar obiectul cercetarilor unui cunoscut procuror.

RCA1România ar putea deveni una dintre primele tari din lume care rezolva, macar partial, problema conflictului de interese în care se pot regasi brokerii de asigurare. Un proiect de norma elaborat de ASF impune asiguratorilor sa mentioneze, în cazul politelor RCA, comisionul platit catre intermediari. Problema potentialului conflict de interese în care se afla brokerii a stârnit multe discutii în lumea financiara ea ajungând la un moment dat chiar pe masa unui procuror al SUA. Într-un text publicat anul trecut, cotidianul economic Financial Times trateaza pe larg aceasta problema. „La mai bine de opt ani de când Eliot Spitzer, procurorul general al statului New York, ridica un semn de întrebare asupra comisioanelor primite de brokeri de la societatile de asigurare, asiguratorii continua sa plateasca miliarde de euro catre intermediari”, noteaza FT. Elliot Spitzer a desfasurat, pe parcursul anului 2004, o investigatie care a dus la concluzia ca activitatea brokerilor de asigurare de peste Ocean are probleme serioase de transparenta si, mai mult, intermediarii se afla într-un conflict de interese cu propriii clienti.

Dilema brokerului: vând mai mult pentru comisioane mai mari sau ma concentrez pe client?

În Statele Unite si în Marea Britanie, discutia este veche si este pusa iar pe tapet, în contextul în care veniturile brokerilor au crescut substantial de la debutul crizei. Mai multi specialisti chestionati de FT se întreaba daca nu cumva brokerii de asigurare se afla într-un conflict de interese, în conditiile în care ei sunt platiti de asiguratori pentru a vinde cât mai mult si cât mai profitabil (adica mai scump), însa, în acelasi timp, esenta meseriei pe care o practica îi obliga, teoretic, sa aleaga pentru clienti cea mai buna solutie de asigurare din piata. Mai mult, spun voci avizate din zona financiara de peste Ocean, brokerii sunt extrem de opaci când vine vorba sa-si informeze clientii asupra comisioanelor pe care le încaseaza pentru serviciile aduse firmelor de asigurare.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie