ANRE a impartit amenzi operatorilor care activeaza pe bursa de electricitate

 

Reglementatorul pietei de energie (ANRE) a dat o multime de amenzi operatorilor care activeaza pe bursa de electricitate, conform unor surse apropiate situatiei. ANRE i-ar fi sanctionat pe traderi si unii producatori pentru ca nu au definit corect limitele de variatie a cantitatilor contractate. Alti operatori au fost amendati pentru ca au încheiat contracte cu preturi variabile pe care ANRE nu le-a considerat clar definite, mai spun sursele noastre.

curentPe pietele OPCOM (operatorul bursei noastre de energie) în ultimul an au fost încheiate multe tranzactii în care energia a fost contractata la preturi si cantitati variabile. Numai ca nu toti operatorii au fost amendati potrivit surselor din piata.

„Cele mai multe probleme au fost înregistrate pe cantitatile variabile din contracte. ANRE considera ca legea Energiei nu a fost respectata din cauza introducerii în contracte a unei benzi de variatie a puterii. Astfel, în viziunea reglementatorului, nu poate fi determinata exact cantitatea contractata. Operatorii amendati au atacat deciziile ANRE în instanta”, afirma sursele mentionate.

Printre amendati s-ar numara si OPCOM, întrucât ar fi permis încheierea acestor contracte cu probleme, dar si Complexul Energetic Oltenia pentru formula de pret practicata în unele tranzactii, ne-au declarat sursele citate. OPCOM si Complexul Oltenia ar urma sa atace, la rândul lor, amenzile primite în instanta, dupa cum spun sursele noastre.

Evenimentul a stârnit multa îngrijorare în rândul traderilor de energie, care nu înteleg cum interpreteaza ANRE contractele cu preturi si cantitati variabile, mai ales pentru operatorii care încheie tranzactii pe termen lung.

Reglementatorul a pus paie pe foc saptamâna trecuta, adoptând un ordin privind noi reguli de tranzactionare pe OPCOM prin care interzice, de la 1 ianuarie 2015, încheierea de contracte cu preturi si cantitati variabile. Ordinul a fost respins de operatori în perioada în care a fost dezbatut public.

Acum majoritatea furnizorilor de electricitate considera ca piata primeste o lovitura grea întrucât nu vor mai putea fi încheiate contracte pe termen lung. Traderii afirma ca este o nebunie sa vinzi energie la pret fix pe termen lung, pe o piata cu fluctuatii importante. A.T. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie