Venituri obtinute de reprezentantii asociatiei de proprietari. Regim fiscal
Presedintele, cenzorul si administratorul asociatiei de proprietari realizeaza venituri in urma activitatilor pe care le desfasoara in cadrul asociatiei, asa incat pentru acestea se datoreaza impozit si contributii sociale, insa cu anumite exceptii. Aflati din materialul urmator ce tratament fiscal se aplica acestor tipuri de venituri si care sunt termenele de declarare si plata.
Potrivit unui document publicat recent pe site-ul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Arges, exista unele aspecte importante privind impozitarea veniturilor platite persoanelor fizice, pe care asociatiile de proprietari trebuie sa le aiba in vedere.
Mai exact, remuneratiile acordate presedintelui asociatiei, cenzorului si administratorului se impoziteaza. In plus, pentru acestea se datoreaza si contributii sociale, insa cu unele exceptii.
Tratamentul fiscal al veniturilor obtinute de presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari
Presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori sunt alesi sau revocati din functie de adunarea generala a proprietarilor, membri ai asociatiei de proprietari, in baza art. 27 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, se mentioneaza in documentul realizat de Administratia Judeteana a Finantelor Publice Arges.
Conform Legii nr. 230/2007, presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
Astfel, remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari si sumele primite de membrii comisiei de cenzori reprezinta venituri asimilate salariilor, se precizeaza in actul autoritatii fiscale din Arges.
In conditiile in care sumele primite de presedintele asociatiei si de cenzor sunt venituri asimilate salariilor, pentru acestea se datoreaza impozitul pe veniturile din salarii si contributii sociale obligatorii, atat de catre persoana fizica care realizeaza veniturile de natura salariala, cat si de catre platitorul de venit, se arata in documentul citat. Totusi, pentru aceste tipuri de venituri NU se platesc, conform Codului fiscal, urmatoarele contributii:
- contributie de asigurare pentru somaj (individuala si angajator/platitor de venit),
- contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale,
- contributie pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate,
- contributie la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!