Profesorii titulari obligati sa semneze declaratii ca nu vor sa paraseasca sistemul de invatamant romanesc

 

Ministerul Educatiei obliga profesorii titulari sa semneze declaratii ca nu vor sa paraseasca sistemul de învatamânt românesc. Masura, ce poate fi declarata abuziva, a fost luata de sefii învatamântului dupa ce tot mai multi dascali tineri aleg sa paraseasca sistemul. Ministerul condus de Remus Pricopie se teme ca s-ar putea trezi cu situatii în care sa nu aiba profesori pentru toate clasele de elevi.

profesor si elev la tablaPlecarile din sistemul de învatamânt ale cadrelor didactice au alarmat Ministerul Educatiei Nationale (MEN). De teama sa nu ramâna cu clasele de elevi neacoperite, sefii învatamântului îi pun pe profesorii titulari sa completeze cereri oficiale prin care sa confirme ca doresc sa-si pastreze posturile si în anul scolar urmator.

Masura a stârnit numeroase semne de întrebare, deoarece, la o prima vedere, declaratiile cerute profesorilor nu au nici un rost, titularizarea asigurând postul unui dascal în sistemul de învatamânt pâna la pensionare. Principala temere a dascalilor este ca ministerul ar putea desfiinta statutul de titular în învatamânt. O alta posibilitate este ca, prin aceste declaratii scrise, MEN sa încerce sa-i oblige pe profesorii din învatamântul preuniversitar sa ramâna pentru cel putin înca un an în sistem.

Ministerul nu a explicat înca scopul acestor cereri. Reprezentantii MEN spun ca le este utila o evidenta a profesorilor care vor sa continue sau sa paraseasca sistemul în anul scolar urmator, pentru a-si rezerva un numar de suplinitori si, astfel, elevii sa nu ramâna fara profesori la clasa.

Declaratii inutile

Sindicalistii din învatamânt sustin ca declaratiile semnate de profesori nu au niciun rost. „Nu are nici un rost o astfel de declaratie. Nu pot avea decât un rol informativ. Exista un examen de titularizare. Sunt titular în învatamânt, dar pot pleca oricând vreau. Nu ma poate obliga nimeni sa ramân. E aceeasi situatie si pentru suplinitori”, ne-a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatiei „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Tinerii, nemultumiti de salarii

Un sondaj realizat de Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI), în 2011, arata ca peste 40% dintre tinerii profesori, de pâna în 35 de ani, vor sa paraseasca sistemul. Principala cauza este salariul nesatisfacator. Potrivit studiului, profesia de cadru didactic este privita de societate „cu mila si respect moderat”, iar de cele mai multe ori este subapreciata. Din punctul de vedere al cadrelor didactice, societatea percepe profesia de cadru didactic drept o profesie „usoara”, „cu program lejer”, o profesie „desconsiderata în ziua de astazi”, „foarte prost remunerata”, „o meserie fara perspectiva”, „Cenusareasa tuturor profesiilor”. Laurentiu Musoiu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie