Noul Cod Fiscal ar putea intra in vigoare din 1 ianuarie 2016

 

În momentul de fata nu exista o data precisa pentru intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, dar acesta ar putea sa apara de la 1 ianuarie 2016, a declarat, ieri, Gheorghe Marinescu, sef serviciu Directia Impozite si Taxe Locale din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

codul fiscalDomnia sa a precizat: „Politicul va avea decizia finala, iar impozitarea cladirilor în functie de destinatia acestora, conform actului legislativ, ar putea fi facuta din 2016, asa cum au cerut autoritatile locale. Înca asteptam propuneri pentru modificarea proiectului si vom înainta Guvernului o forma finala pâna la sfârsitul anului”.

Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din România (ANEVAR), a declarat ca, odata cu noul Cod Fiscal, va intra în vigoare si primul standard de evaluare a valorii impozabile a cladirilor nerezidentiale: „Pe lânga impozitarea în functie de proprietar se introduce si impozitarea în functie de utilizarea cladirii, iar valoarea impozabila va fi semnificativ influentata de localizare.

Prin noul Cod, aceasta valoare rezultata în urma evaluarii nu se mai înregistreaza în situatiile financiare. Ne asteptam sa fie eliminate diferentele de abordare dintre companiile care aplica IFRS (n.r. Standardele Internationale de Raportare Financiara) si cele care întocmesc situatiile financiare în conformitate cu legislatia româneasca. De asemenea, estimam ca vor fi ajustate valorile impozabile actuale care au fost influentate de elemente subiective, fara legatura directa cu cladirile. În urma implementarii noului Cod Fiscal, vor rezulta atât cresteri, cât si scaderi ale impozitului pe cladiri pentru persoanele juridice”.

Gheorghe Marinescu sustine ca impozitul pe cladire va merge la bugetul local: „Nu se face niciun transfer la bugetul de stat ca sa acopere nu stiu ce gauri, asa cum s-a tot vorbit. Nu exista asa ceva”.

Reprezentantii MFP sustin ca, potrivit proiectului de Cod Fiscal, Guvernul va schimba modalitatea de calculare al impozitului pe cladirile firmelor – stabilit în functie de valoarea contabila – într-o metoda de calcul bazata pe valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare. Impozitarea va fi aplicata în functie de utilizarea cladirii, rezidentiala sau nerezidentiala, si nu de tipul proprietarului (persoana fizica sau juridica), cum este în prezent.

Impozitul pentru cladirile rezidentiale va reprezenta 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, iar pentru cele nerezidentiale va oscila între 0,25% si 1,5%, valoarea impozabila fiind stabilita în urma unei evaluari care trebuie facuta o data la trei ani. În opinia lui Adrian Vascu, cotele exacte ale impozitelor vor fi stabilite de consiliile locale. Pe de alta parte, reprezentantul MFP sustine ca persoanele fizice care refuza sa realizeze raportul de evaluare al cladirii vor trebuie sa plateasca un impozit de 2% din valoarea impozabila, dar aceasta cota „va mai fi discutata”. Petre Barac, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie