Victor Ciorbea sustine ca analizarea ordonantei ce permite migratia primarilor va constitui o prioritate pentru institutia Avocatului Poporului
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, joi, ca analizarea ordonantei de urgenta a Guvernului privind posibilitatea primarilor de a-si parasi formatiunea politica va constitui o prioritate pentru institutia pe care o conduce.
Declaratia a fost facuta dupa întâlnirea pe care Ciorbea a avut-o cu europarlamentarul Monica Macovei, care a protestat, în fata sediului Avocatului Poporului, fata de adoptarea de catre Guvern a ordonantei, se arata într-un comunicat remis MEDIAFAX de Avocatul Poporului.
În cadrul discutiilor, Macovei a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ordonanta.
„Monica Macovei a afirmat ca prin emiterea acestei ordonante nu se respecta principiul previzibilitatii legii. Ea a adaugat faptul ca, în cazul în care se doreste modificarea Legii privind statutul alesilor locali, aceasta se poate face prin proceduri parlamentare, întrucât respectiva ordonanta nu îndeplineste conditiile de urgenta. Doamna Monica Macovei si-a exprimat opinia ca nu este normal ca o lege sa fie suspendata zece zile, iar apoi sa intre din nou în vigoare”, se mai arata în comunicat.
În sprijinul afirmatiilor sale, adauga sursa ciata, Macovei a invocat recomandarile Comisiei de la Venetia din 2012, una dintre ele referindu-se la faptul ca ordonantele de urgenta nu trebuie sa fie adoptate decât în situatii de urgenta si nu trebuie sa intre imediat în vigoare, ci dupa parcurgerea procedurii parlamentare. Totodata, europarlamentarul a depus la sediul Avocatului Poporului doua petitii în sprijinul doleantelor sale, petitii care vor fi solutionate de institutie în conformitate cu legea, se mai precizeaza în comunicat.
Cu acelasi prilej, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a declarat ca a retinut toate argumentele prezentate, iar expertii institutiei vor analiza prevederile ordonantei de urgenta.
Într-o declaratie acordata presei, Ciorbea a constatat faptul ca „s-a trecut de la demersuri a posteriori, adica dupa ce se adopta actele normative si în speta ordonantele de urgenta, la demersuri a priori”. El a mai spus ca s-a trecut la un fel de razboi preventiv, asemanator celui declansat dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Ciorbea a adaugat ca este vorba despre „pregatirea terenului la institutia Avocatului Poporului pentru ipoteza în care o asemenea ordonanta ar urma sa fie adoptata”. mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!