Petrom si Romgaz in competitie pentru furnizarea gazului in Republica Moldova prin gazoductul Iasi-Ungheni?
Gazoductul Iasi-Ungheni care va alimenta cu gaz o parte din Republica Moldova a fost inaugurat ieri de premierii României si Republicii Moldova, dar premierul Ponta a refuzat sa spuna cine va furniza gazul – Romgaz sau OMV Petrom? – el afirmând doar ca ambele sunt companii românesti aflate în competitie.
Ponta a sustinut însâ ca gazul din România nu doar ca va fi mai ieftin, dar prin acest proiect Republica Moldova nu va mai sta niciodata cu frica ca ramâne fara energie. Premierul Republicii Moldova Iurie Leanca a precizat ca în prezent se afla în ultima etapa de finalizare contractele de furnizare a gazului, iar primele cantitati vor fi livrate începând cu 1 septembrie.
Gazoductul ajunge la Ungheni, un mic orasel aflat la 114 kilometri de capitala tarii Chisinau. Astfel, deocamdata, de gazul românesc vor beneficia din septembrie doar 2% din cetatenii Republicii Moldova, prin urmare este mult spus ca Moldova nu va mai depinde de gazul rusesc sau ca nu va mai sta cu „cu frica în sân“. Va mai sta pâna ce se vor construi cei 114 kilometri pâna la Chisinau, principalul consumator al tarii.
Gazoductul a costat 30 mil. euro si a fost finantat în majoritate de statul român. Gazoductul are o capacitate orara de 1.266 MW, ceea ce într-un an înseamna cam un miliard de metri cubi de gaz. România a consumat anul trecut circa 12 miliarde de metri cubi de gaze proveniti în cea mai mare parte din productia interna. Potrivit oficialilor, gazul va fi vândut la pretul pietei din România, adica în jur de 255 de dolari pe mia de metri cubi. Spre comparatie, pretul platit de moldoveni pentru gazul rusesc furnizat de Gazprom este de 439 $ pe mia de metri cubi.
Proiectul gazoductului va fi complet peste doi ani, când vor fi finalizate cele doua statii de crestere a presiunii. Aceste instalatii au un cost total de 120 milioane euro, iar partea româna a alocat deja cele 72 milioane de euro care îi revin. De asemenea, Republica Moldova trebuie sa realizeze conexiunea de la Ungheni la Chisinau în urmatorii doi ani. Alexandru Moise, mediafax, Iulian Anghel zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!