Datoria de 2,5 milioane de euro pe care Compania Nationala a Huilei o are catre ANAF va fi preluata de Complexul Energetic Hunedoara

 

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) va prelua o datorie de 10,84 milioane de lei (2,5 milioane de euro) pe care Compania Nationala a Huilei (CNH) o are catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), pentru cresterea atractivitatii la privatizare a producatorului de electricitate.

Euro bancnote„Prin preluarea obligatiilor fiscale Complexul Energetic Hunedoara va fi noul debitor al acestor obligatii fiscale, iar Compania Nationala a Huilei este liberata de plata obligatiilor fiscale”, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Economiei.

În schimb, Complexul Energetic Hunedoara nu va mai figura ca datornic catre CNH cu suma de 10,84 milioane de lei.

Nota de fundamentare precizeaza ca între CEH, în calitate de beneficiar si CNH, în calitate de furnizor, au existat relatii comerciale de furnizare a materiei prime energetice, în urma carora au rezultat debite restante catre furnizor de peste „84 miliarde de lei” (84 milioane de lei), din care „circa 14 miliarde” (14 milioane de lei) aflate în litigiu.

CNH, aflata în lichidare, a cerut anul trecut insolventa CEH, pentru o creanta certa de 70,7 milioane de lei (15,8 milioane de euro).

Guvernul a aprobat, în noimebrie 2013, o operatiune prin care CEH a preluat datoria si nu i s-a mai imputat astfel plata creantei catre CNH.

În cadrul procedurii de lichidare voluntara, CNH a înregistrat datorii de peste 4,7 miliarde de lei la bugetul consolidat al statului.

Pierderile CEH au crescut de 6,1 ori în primul semestru fata de perioada similara a anului trecut si au ajuns la 167,47 milioane de lei (37,5 milioane de euro), la afaceri în scadere cu 10%, la 346,47 milioane lei (77,6 milioane de euro).

Compania a fost înfiintata în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au apartinut CNH.

CEH are o putere instalata de 1.435 MW si poate asigura anual aproximativ 5% din productia nationala de energie. Compania are 6.619 salariati, dintre care 1.740 salariati la divizia energetica si 4.720 la divizia miniera. Carol Dan, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie