In 2014 s-a obtinut cea mai slaba productie de miere din ultimii 50 de ani. Apicultorii avertizeaza ca pretul mierii ar putea creste cu 30%

 

Pretul mierii ar putea creste cu 30% din cauza productiei slabe, avertizeaza apicultorii din judetul Harghita, care spun ca în 2014 au obtinut cea mai slaba productie de miere din ultimii 50 de ani.

apicultorPotrivit Mediafax, cauza acestui rezultat ar fi temperaturile scazute si a variatiilor între minimele si maximele zilnice. „Din pacate, suntem foarte jos, un an cu productie asa de mica nu am mai întâlnit în ultimii 50 de ani. Fata de anii precedenti, când au iesit la stationar cel putin 20 de kilograme de miere, am avut ani când am scos si 40 de kilograme, acum între unul si 3 – 4 kilograme au iesit în tot sezonul apicol, deci este foarte prost”, a declarat corespondentului MEDIAFAX presedintele Asociatiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor.

Stuparitul pastoral a fost la fel de modest în acest an, apicultorii afirmând ca au reusit sa obtina, în cel mai bun caz, un sfert din cantitatile recoltate în anii precedenti. De asemenea, culesul la salcâm a fost un esec, întrucât primele luni de primavara au fost ploioase, foarte reci, iar la începutul lunii aprilie a nins mai mult decât iarna în Harghita.

„De când facem noi stuparit, anul acesta a fost cel mai prost. Miere nu s-a facut destula la pastoral, la salcâm nu am scos nimic, la tei jumatate, iar în stationar am scos doua-trei kilograme, pentru familie”, a spus Lajos Ferenc, un apicultor din Pauleni-Ciuc, citat de Mediafax.

Lazar Tibor sustine ca sunt numai câteva flori la care apicultorii plecati în pastorala au reusit sa obtina productii de miere „destul de bune”, cum este cazul culesului la floarea soarelui, la tei si la rapita.

Apicultorul, care are o experienta de peste 50 de ani în domeniu, a explicat ca în aceasta vara a fost frig în timpul noptii, temperaturile coborând pâna la 2 grade Celsius în zonele montane, si au existat variatiile mari de temperatura, de peste 25 de grade Celsius, între valorile termice minime si maxime pe parcursul zilei, care au dat peste cap bioritmul insectelor, dar si pe cel vegetal.

„Asa vara, cu temperaturi de doua sau trei grade noaptea, cât au fost anul acesta, eu nu am întâlnit demult. În fiecare dimineata din august a trebuit sa luam câte o vesta pe noi, de frig, si sub 10 grade este imposibil ca florile sa mai produca nectar. Aceasta a fost problema si totul s-a dat peste cap, albinele abia mai ies din stup, cercetatorii ies, cauta, dar nu stau pe flori din cauza ca nu mai gasesc nectar”, a argumentat Lazar Tibor.

Apicultorii spun ca, din cauza conditiilor meteo si a recoltei slabe de miere, cheltuielile cu întretinerea albinelor în perioada de iarna se vor dubla.

„În anii precedenti, toamna mai aveam un pic de cules, care ne mai ajuta pentru rezerva de iarna si acum este imposibil, ca florile au stagnat, nu mai au nectar. Acum este sfârsitul verii si fata de alti ani, când am hranit (albinele – n.r.) toamna cu pâna la 10 kilograme de zahar, minimum 18 kilograme de zahar trebuie sa dam fiecarei familii, pentru ca sa putem avea provizii destule pentru iarna”, a precizat, la rândul sau, Hatos Ferencz, un apicultor din Vlahita. Alexandru Ion, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie