Functionarii publici din sistemul administratiei penitenciare se vor numi politisti de penitenciare – Proiect de act normativ

 

Functionarii publici din sistemul administratiei penitenciare se vor numi politisti de penitenciare, conform unui proiect de act normativ ce reglementeaza, între altele, statutul si drepturile acestora – inclusiv cele privind decontarea unor cheltuieli – si ocuparea functiilor de conducere vacante.

functionar public  penitenciarProiectul, denumit Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), a fost lansat în dezbatere publica de Ministerul Justitiei.

În expunerea de motive a proiectului sunt detaliate toate schimbarile preconizate, pornind de la premisa ca „buna functionare a sistemului administratiei penitenciare reprezinta o prioritate a României, în scopul asigurarii drepturilor persoanelor private de libertate”.

Conform Legii nr. 293/2004, statutul special al functionarilor publici din sistemul administratiei penitenciare este conferit de natura atributiilor de serviciu care implica îndatoriri si riscuri deosebite, în exercitarea atributiilor sale de serviciu functionarul din penitenciare fiind învestit cu exercitiul autoritatii publice, acesta putând folosi, în conditiile legii, tehnica, mijloacele si armamentul din dotare.

Plecând de la dispozitiile Legii nr. 293/2004 si cele ale Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, proiectul prevede schimbarea denumirii de ‘functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare’ cu cea de ‘politist de penitenciare’. Astfel, se arata în expunerea de motive, sintagma ‘functionar public cu statut special’ nu este o denumire, ci reglementeaza statutul personalului (de altfel, si politistii din cadrul Ministerului de Interne sunt functionari publici cu statut special, dar au si denumirea de ‘politisti’). De asemenea, conform dispozitiilor Legii nr. 254/2013, activitatile pentru realizarea sigurantei detinerii constau în luarea masurilor de paza, escortare, însotire si supraveghere, în scopul mentinerii ordinii si disciplinei în rândul detinutilor.

„Denumirea actuala este criticabila, fiind nevoie de o denumire care sa ofere functionarilor de penitenciare identitate ca ocupatie si categorie profesionala, similar celorlalte institutii din structura de aparare, ordine publica si siguranta nationala”, argumenteaza initiatorii proiectului.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie