Facilitarea accesului la finantare al IMM-urilor. Vezi propunerile CNIPMMR
Accelerarea procesului de creditare a economiei reale este o conditie indispensabila pentru relansarea procesului investitional si asigurarea reintrarii economiei românesti pe un nou ciclu de crestere, spun oamenii de afaceri.
Astfel, în anul 2013, 91,52% din IMM-uri s-au autofinantat, 22,43% au obtinut credite bancare, iar 2,36% din întreprinderi au apelat la leasing.
Socurile crizei au afectat oferta si cererea de credite
Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) spune ca, la nivelul economiei românesti, socurile generate de criza economico-financiara au presupus afectarea atât a ofertei de credite, cât si a cererii. „Având în vedere faptul ca 41,52% din IMM-urile din România îsi propun extinderea afacerii în urmatorii 2 ani iar 54,11% urmaresc mentinerea afacerii la dimensiunile actuale, precum si faptul ca exista un potential ridicat al initiativei antreprenoriale – în acest sens, un studiu recent evidentiaza ca în perioada 2007 – 2012 rata activitatii antreprenoriale în stadiu incipient a crescut de circa 2,5 ori, diminuarea creditarii agentilor economici de catre banci îsi are cauzele principale pe latura ofertei de finantare. Cresterea accelerata a datoriei publice a generat o concurenta asimetrica între stat si economia reala – efectul de evictiune, intensitatea deosebita a acestui factor fiind sustinuta si de faptul ca majorarea dimensiunii creditului guvernamental s-a facut aproape în totalitate pe baza diminuarii expunerii pe componenta extraguvernamentala (agenti economici si populatie)”, arata CNIPMMR.
În acest context, cresterea de 1,42 ori (+ 27,10 p.p.) a ponderii IMM-urilor care se autofinanteaza evidentiaza faptul ca întreprinderile mici si mijlocii au ajuns într-o zona care le pune în pericol potentialul concurential, sustenabilitatea afacerii si capacitatea de supravietuire (în special în cazul microîntreprinderilor). Efectele crizei economico-financiare si tergiversarea adoptarii rapide a unor masuri puternice de sprijinire a sectorului de IMM-uri si de relansare a investitiilor au condus la erodarea capacitatii întreprinzatorilor de a-si finanta afacerile (în special nevoile curente) din resurse proprii.
Cu toate ca dobânzile la creditele noi sunt la niveluri minimale, lipsa apetentei institutiilor bancare de a se adapta noului context post-criza si de a finanta economia reala se înscrie în logica comportamentelor prociclice si este de natura sa amplifice o serie de probleme structurale ale economiei României precum: numarul redus al salariatilor din sectorul privat, deficitul de cerere interna, competitivitatea redusa a întreprinderilor autohtone, deficitul de abilitati, aptitudini si cunostinte în domeniile antreprenorial si managerial, capitalizarea redusa a întreprinderilor autohtone, decalaje economico-sociale majore între regiuni etc. Astfel, este nevoie de adoptarea rapida si coerenta a unui set de masuri pe termen scurt, mediu si lung care sa sprijine demersul de accelerare al procesului de creditare a economiei reale în vederea relansarii investitiilor si asigurarii reintrarii economiei românesti pe un nou ciclu de crestere.
Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, spune ca Consiliul are trei categorii de propuneri privind facilitarea accesului la finantare al IMM-urilor. „Prima categorie de propuneri se refera la cresterea transparentei si competitiei în sectorul bancar, a doua vizeaza diminuarea costului creditarii, iar a treia propunere se refera la stimularea finantarii afacerilor prin instrumente alternative”, a declarat, într-o conferinta de presa, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. Costin Nitu, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!