Tiberiu Nitu: Parchetul instantei supreme verifica legalitatea solutiilor date in dosarele lui Bercea Mondial

 

Procurorul general al României, Tiberiu Nitu, a declarat marti ca Parchetul instantei supreme verifica legalitatea solutiilor date în dosarele lui Bercea Mondial, separat de cercetarile Inspectiei Judiciare a CSM, precizând ca solutiile de neîncepere a urmaririi penale pot fi infirmate.

tiberiu nitu1„Inspectia Judiciara a facut anumite verificari, pentru a constata daca au fost încalcate dispozitii legale ce pot atrage raspunderea disciplinara în legatura cu solutionarea acestor cauze, iar noi verificam legalitatea solutiilor. Inspectia nu are competenta de a aprecia legalitatea solutiilor, iar noi nu avem competenta a face cercetari disciplinare”, a spus Tiberiu Nitu, la finalul sedintei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curti de Casatie si Justitie a adaugat ca verificarile institutiei pe care o conduce vizeaza legalitatea solutiilor dispuse în cauzele în care a fost cercetat Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, precum si alte persoane care au savârsit presupuse fapte penale alaturi de acesta.

„În urma verificarii solutiilor pot aparea si situatii în care solutiile de netrimitere în judecata pot fi infirmate. Daca în urma acestor verificari si infirmarea unor solutii se constata ca procurorii au dispus aceste solutii cu încalcarea normelor procedurale, astfel încât sa poata exista indicii în legatura cu savârsirea unor abateri disciplinare, vom sesiza Inspectia Judiciara pentru a face aceste verificari sub aspectul savârsirii unor abateri disciplinare. Este posibil ca solutiile dispuse sa fie infirmate ca fiind nelegale, dar cu toate acestea procurorul sa nu fie verificat sau cercetat disciplinar”, a explicat procurorul general al României.

Tiberiu Nitu a adaugat ca aceste verificari au fost începute la sfârsitul lunii iulie, fiind analizate toate cele 28 de dosare în care s-a dispus neînceperea urmaririi penale (NUP) în cazul lui Bercea Mondial.

„Noi am pornit acest verificari de la afirmatiile care au fost vehiculate în spatiul public în legatura cu savârsirea unor fapte penale de catre Sandu Anghel si rudele sau persoanele din anturajul apropiat. Acestea sunt acele persoane pe care noi cautam sa le identificam, sa vedem daca sunt într-o legatura anume cu Sandu Anghel si daca au savârsit infractiuni”, a mai spus Nitu.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis marti sa solicite procurorului general sa verifice patru dosare în care s-a dispus neînceperea urmaririi penale în cazul lui Bercea Mondial, „existând posibilitatea sa se fi gresit” prin clasarea cauzelor, sau sa se fi încalcat anumite norme de procedura de catre procurorii care au dispus solutiile respective, a declarat vicepresedintele CSM, George Muscalu. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie