PNDR 2014-2020 aduce masuri noi care incurajeaza fermierii mici si mijlocii sa se organizeze in asociatii

 

Programul National de Dezvoltare Rurala, ce se preconizeaza ca va fi demarat la începutul anului viitor, va ajuta în mod prioritar fermele medii ce vor sa se dezvolte în urmatorii ani.

ferma vaci laptePe lânga reducerea birocratiei, Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020,ce astepta sa fie aprobat de Comisia Europeana, vine cu multe masuri noi ce încurajeaza fermierii mici si mijlocii sa se organizeze în asociatii care sa investeasca în lanturi de aprovizionare.

„Cheia succesului în urmatorul proiect este o cooperativa de ferme mici sau medii, care depune un proiect de investitii ce are în vedere realizarea unui lant scurt de aprovizionare. Astfel, agricultorii vor primi finantare de 90% si sunt punctati de trei ori. O data pentru ca este cooperativa, în al doilea rând pentru ca are un lant scurt de aprovizionare si în al treilea rând pentru ca se afla în plafonul de ferme medii“, a declarat, pentru Capital, George Turtoi, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(MADR).

În urma experientei dobândite cu PNDR 2007-2013, reprezentantii institutiilor implicate în acest program vin cu noi masuri. O noutate este ideea de fermier activ. Orice fermier care va primi subventii în valoare de peste 5.000 de euro va trebui sa faca dovada ca este agricultor activ prin doua moduri. În primul rând, prin documente care sa ateste ca veniturile din agricultura reprezinta mai mult de o treime din veniturile sale totale, sau ca valoarea subventiei pe care trebuie sa o primeasca este mai mare de 5% din totalul veniturilor sale. Iar în al doilea rând, prin acte care sa demonstreze ca detine o forma de organizare, un PFA.

„Aceasta masura a fost luata de Comisia Europeana pentru ca se primeau subventii pentru terenuri de golf sau aeroporturi, care nu erau folosite în scop agricol“, a subliniat George Turtoi.

O alta noutate este plata redistributiva. Cei care detin între 5 si 30 hectare vor primi în plus 45 de euro per hectar. În acelasi timp, va fi interzisa fragmentarea doar pentru a primi plata redistributiva.

Din 2015, platile cuplate cu productia vor fi extinse. „Am pus conditie ca animalele sa aiba valoare genetica si sa aiba un anumit nivel de productie. Am introdus noi categorii pentru care se pot primi subventii. Spre exemplu, am introdus la vegetale urmatoarele sortimente: fasole boabe pentru procesare, tomate pentru procesare, legume din sere si solari, prune pentru procesare, mere pentru procesare, cartofii timpurii. Iar în cazul animalelor vor mai fi subventionate ovinele, caprinele si taurinele pentru carne, bivolita pentru lapte. Acestea vor ajuta la cresterea productie“, a explicat secretarul de stat din cadrul MADR.

O alta masura noua din PNDR 2020 este cea de restructurare. Daca un mic fermier care are câteva hectare(pâna în 5) si a activat un an de zile si se hotareste sa cedeze exploatatia (prin vânzare sau arendare) pâna la sfârsitul vietii, cu conditia sa aiba peste 65 de ani, va primi 120% fata de subventia pe care a primit-o la pilonul I.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie