Vicepremierul Liviu Dragnea propune o lege care da liber la traseism alesilor locali

 

Vicepremierul Liviu Dragnea va propune o lege prin care alesii locali, timp de câteva zile, vor putea trece în alt partid fara sa-si piarda mandatul. Tactica lui Dragnea seamana cu perioada de mercato din fotbal, când se pot face transferuri de jucatori într-o perioada limitata de timp.

liviu dragnea 1Liviu Dragnea – cel care, din postura de ministru al Dezvoltarii Regionale, împarte banii de la buget si, astfel, ia pulsul primarilor si baronilor locali din întraga tara – vine cu o propunere inedita care sa le dea liber la traseism alesilor locali, chiar în prag de alegeri prezidentiale. „Ma gândesc daca nu ar trebui sa luam modelul din 2006 si sa adoptam un act normativ în care, timp de doua saptamâni, toti alesii locali sa opteze unde doresc sa activeze. Atunci au fost 45 de zile. E nevoie sa se limpezeasca scena politica. Voi prezenta premierului varianta asta de lege“, a afirmat Dragnea.

Asadar, vicepremierul vrea sa modifice, doar temporar, legea care stipuleaza ca un ales local – fie el primar, consilier local, consilier judetean, presedinte de Consiliu Judetean – îsi pierde functia, daca, în timpul mandatului, trece de la un alt partid decât cel în care active când si-a obtinut functia. Conform spuselor lui Dragnea, primarii sau alti alesi locali vor avea la dispozitie doua saptamâni pentru „a se transfera“ la alt partid. Practic, gaselnita lui Dragnea este o modalitate ingenioasa de a fenta legea prin lege.

Vicepremierul a gasit si un pretext oficial pentru care sustine acest proiect legislativ: aparitia unor noi partide pe scena politica. „Se instaleaza instabilitate în administratia locala generata de aparitia unor noi partide si multi primari, pe care nu îi condamn, care sustin un partid nou sau altul. Sunt probleme cu majoritatile. Vrem sa nu avem sincope în sedintele de Consiliu Local sau Consiliu Judetean si sa ne trezim în doi ani în blocaje institutionale“, a spus Dragnea.

De fapt, nu este vorba despre niciun blocaj institutional, ci de faptul ca PSD, desi se afla la guvernare, a pierdut puterea în unele consilii locale si judetene. Dupa ruperea USL, în multe judete din tara, PNL s-a aliat cu PDL, au format alte majoritati si au schimbat vicepresedinti de CJ sau viceprimari PSD, însa activitatea institutionala a functionat normal.

În plus, nici argumentul ca „asa s-a întâmplat si în 2006“ nu se sustine. În urma cu opt ani, într-adevar, alesii locali au avut la dispozitie 45 de zile sa-si aleaga partidul, însa aceasta perioada a fost stabilita înainte ca Legea alesilor locali sa fie modificata, în sensul în care trasesismul urma sa fie interzis. Altfel spus, alesii locali au primit atunci o ultima sansa de a-si alege familia politica, dupa care usile s-au închis, odata cu adoptarea Legii 249/2006, cunoscuta ca legea împotriva trasesimului politic. Mai mult, în 2006, când a fost promulgata noua forma a legii, legiuitorul a urmarit tocmai acest lucru: sa-i faca pe primari captivi ai partidelor de pe urma carora au ajuns primari. În plus, daca nu mai rezista în niciun chip în partid, au posibilitatea de a demisiona si de a candida din nou, de pe listele altor formatiuni, însa, de obicei, nu vor sa riste o înfrângere.

Citeste mai departe pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie