Cristian Erbasu: Anii 2016-2017 vor fi critici in sectorul constructiilor
Ca si constructori, putem previziona ca anii 2016-2017 vor fi critici în sectorul constructiilor, ca urmare a finalizarii programului financiar european 2007-2013, cumulat cu lipsa investitiilor private si întârzierea de punere în aplicare a noului program financiar 2014-2020, spune presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Cristian Erbasu.
„Premisele la nivelul programului financiar 2014-2020 nu sunt încurajatoare în conditiile în care nici acum nu a aparut ghidul de aplicare si îmi este teama ca vom începe abia în a doua parte a anului 2017 sa simtim efectul proiectelor pentru perioada 2014-2020. În momentul de fata, estimez ca va fi o pauza de un an, un an si jumatate, între momentul finalizarii vechiului program si momentul începerii proiectelor pe noul program”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele PSC, Cristian Erbasu.
Întrebat cum arata radiografia sectorului de constructii din România, Erbasu a afirmat ca atât pentru acest sfârsit de an, cât si pentru anul viitor se pare ca exista un numar limitat de proiecte, iar acestea au obligativitatea ca termenul de finalizare sa fie sfârsitul anului 2015, deoarece sunt finantate în cadrul programului financiar european 2007-2013. „Desi la prima vedere ar parea ca sunt lucrari numeroase, nu stiu daca se va reusi finalizarea acestora în timpul propus. Fata de acest an, care va fi cel mai scazut în domeniul constructiilor de când a început criza, anul urmator va fi ceva mai bun, probabil se vor înregistra cresteri în sectorul constructiilor”, a aratat presedintele PSC. Întrebat din ce cauza anul acesta este cel mai scazut, Erbasu a spus ca sunt cauze multiple, dar cele mai importante fac referire la investitiile foarte scazute si numarul mare de proiecte pe fonduri structurale care nu au fost demarate din diferite motive. El a declarat ca printre aceste motive se poate enumera faptul ca procedura de atribuire a contractelor a fost una foarte lunga, au aparut contestatii foarte multe, proiectele nu se ridica la standardele asteptate, iar prin urmare sunt necesare foarte multe verificari si modificari ce nu prea pot fi acceptate de catre organele de control. El a spus ca în urma verificarilor apar sume destul de mari care sunt corectate, iar diferentele trebuie sustinute de catre beneficiari. „Derularea gresita a proiectelor duce la corectii ce se imputa ulterior beneficiarului, iar în general acesta este reprezentat de autoritati locale ce nu au fonduri pentru acoperirea diferentelor aparute. Economia privata înca nu si-a revenit si nu da semne de revigorare, exceptiile sunt reprezentate de câteva mall-uri si câtiva dezvoltatori mai curajosi ce s-au orientat catre constructia de locuinte ce se pot încadra în programul Prima Casa”, a explicat Cristian Erbasu.
Citeste mai departe pe curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!