Bebelusii, o marfa pentru familiile fara posibilitati financiare

 

Sute de anunturi postate pe internet trateaza copiii nou-nascuti sau înca în burtica mamei ca pe o marfa. Parinti disperati, din tara sau din strainatate, care nu pot avea copii, transmit mesaje de genul: “”Vrem sa adoptam un copil direct din maternitate”. Mamici speriate de traiul greu anunta ca îsi dau copiii nenascuti. Evident, nimeni nu vorbeste de bani, dar, atât timp cât actuala lege nu permite adoptarea unui copil direct din maternitate, este clar ca în majoritatea cazurilor este implicata si o motivatie financiara.

natalitate, bebelusiToate aceste anunturi disperate vin pe fondul unei legi a adoptiilor neschimbata de ani întregi, care nu permite adoptarea copiilor foarte mici, eventual direct din maternitate, si care da dreptul mamelor criminale, ce îsi abandoneaza nou-nascutii în maternitate sau, si mai rau, îi arunca la ghena, sa dicteze asupra sortii micutilor. Astfel, un sistem defect arunca mii de copii în sistemul de plasament sau chiar în strada.

Un grup de 30 de ONG-uri, reunite sub coordonarea Asociatiei Catharsis Brasov, a încercat corectarea acestei anomalii. Organizatiile au propus sa poata fi adoptat copilul lipsit definitiv de ocrotire parinteasca, de care nu s-au interesat parintii firesti sau rudele apropiate în primele sase saptamâni de la abandonul sau în maternitate, spital, institutii de ocrotire sociala, OPA (organismul privat agreat, cu competente în activitatea de adoptie) sau locuri publice.

Potrivit propunerii, mama va fi dusa de asistentul social la judecator unde va declara ca vrea sa abandoneze copilul, acesta urmând sa plece imediat din plasament direct la familiile atestate aflate pe listele de asteptare. “Familia preia copilul direct din maternitate. Avantaje nenumarate: copilul este integrat imediat într-o familie, statul nu mai cheltuie bani cu întretinerea lui, iar familia adoptatoare reuseste sa ia în îngrijire copilul la vârsta cât mai mica”, a declarat, pentru PUTEREA, dna Azota Popescu, fondator si presedinte al Asociatiei Catharsis Brasov. Proiectul stipuleaza si conditiile în care mama ar putea sa revina asupra deciziei. “Mama copilului poate reveni asupra consimtamântului în termen de 8 saptamâni. Poate lua înapoi copilul, dar numai în urma unei anchete sociale. Daca, dupa cele 8 saptamâni, mama nu a revenit, Comisia pentru Protectia Copilului elibereaza decizia prin care copilul este declarat abandonat si, ulterior, minorul este declarat adoptabil, putând sa ramâna în familia care l-a preluat direct din maternitate”, ne-a mai explicat Azota Popescu. În proiect se mai arata ca, în mod exceptional, instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau al tutorelui de a consimti la adoptia copilului daca se dovedeste, prin orice mijloace de proba, ca acestia refuza în mod abuziv sa-si dea consimtamântul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este în interesul superior al copilului.

Citeste mai departe pe puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie