Cum poti actiona legal daca iti primesti salariul cu intarziere?

 

Întârzierea platii salariului este o situatie cu care te poti confrunta. De aceea este important sa stii care sunt solutiile legale la îndemâna în acest caz.

Calendar1Codul muncii prevede, la articolul 166, ca salariul este platit cel putin o data pe luna, data stabilita în contractul individual de munca, în contractul colectiv de munca aplicabil sau în regulamentul intern, dupa caz.

În acelasi timp, întârzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Plata cu întârziere a salariului confera salariatului dreptul la despagubiri compensatorii, sub forma unei dobânzi legale, în conformitate cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 13/2011.

Cum poti actiona din punct de vedere legal

În conditiile în care plata salariului întârzie, poti face o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) în raza caruia angajatorul îsi are sediul social, în prima instanta.

În urma controlului, inspectorii ITM pot constata nerespectarea legislatiei muncii si da un avertisment sau aplica angajatorului o amenda de pâna la 3000 de lei. ITM poate dispune plata retroactiva a salariilor.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie