Scurta analiza a noului impozit pe cladiri si a impozitului pe constructii

 

Sunt sanse mari ca începutul anului 2015 sa aduca o repozitionare la propriu a impozitelor si taxelor din România, având în vedere ca rescrierea codului fiscal se afla pe ultima suta de metri. Pe lânga modificarile de forma, notam si o serie de schimbari de substanta, una dintre cele mai importante fiind legata de impozitul pe cladiri.

impozit cladiriNe-am propus sa facem o scurta analiza a noului impozit pe cladiri, preconizat a întra în vigoare începând cu anul 2015. În paralel, va propunem o discutie despre impozitul pe constructii, un impozit relativ nou si, oarecum, complementar pâna în prezent impozitului pe cladiri.

Impozitul pe cladiri

Modificarile ce vor fi aduse acestui impozit vizeaza, în primul rând, schimbarea principiului de impunere. Daca pâna acum, diferentierea în ce priveste modul de calcul a taxei se facea în functie de natura contribuabilului (persoana fizica /persoanajuridica), începând cu 2015, diferentierea se va face în functie de destinatia cladirii (rezidential/comercial, prin comercial întelegându-se spatii de birouri, spatii comerciale etc.). Concret, baza impozabila pentru persoanele fizice se stabileste acum în functie de o grila de valori impozabile/mp, ajustata cu un coeficient de corectie dat de rangul localitatii. În functie de suprafata, se ia în calcul si o majorare a bazei impozabile.

În plus, de curând s-a introdus o cota de impozit majorata pentru persoanele care au în proprietate doua sau mai multe cladiri, însa aceasta masura nu se mai regaseste în noul proiect de lege. În final, se ajunge la un impozit mult redus în comparatie cu ce plateste o companie pentru acelasi tip de cladire, atât baza impozabila, cât si cota de impozit fiind mult mai mici. Fata de persoanele fizice, companiile datoreaza, în prezent, impozit pe cladiri de pâna la 1,5% (cel mai des se aplica valoarea maxima) din valoarea contabila bruta a cladirii. Odata cu intrarea în vigoare a noilor prevederi, se reduce impozitul datorat de persoanele juridice pentru cladiri cu destinatie rezidentiala, la un nivel apropiat de cel datorat în prezent de persoanele fizice. Totodata, creste impozitul datorat de persoanele fizice pentru cladirile cu destinatie comerciala, ajungându-se într-un final la o egalizare a impozitului datorat de persoanele juridice si fizice pentru cladirile din aceasta ultima categorie.

În ce priveste baza impozabila pentru cladiri cu destinatie comerciala, modificarile vizeaza renuntarea la valoarea contabila bruta a cladirii si înlocuirea acesteia cu valoarea de piata obtinuta printr-un raport de evaluare. Evaluarea trebuie facuta de catre toti proprietarii de cladiri din aceasta categorie cu ajutorul unui evaluator autorizat, care va utiliza o metoda de evaluare si un set de norme special concepute pentru stabilirea valorii cladirii în scopuri fiscale. În premiera, valoarea obtinuta în urma evaluarii în scop fiscal nu se va reflecta si în contabilitate.

Citeste artiolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie