Padurea furata in Romania
Se fura ca în codru în muntii din România. Trei hectare de padure dispar în fiecare ora, iar autoritatile par neputincioase. Controalele facute ieri în 11 judete de aproape 800 de politisti, inspectori silvici, jandarmi si comisari de mediu au rezultate hilare. Au confiscat echivalentul a cinci camioane cu lemne si au dat 48 de amenzi. Activistii Greenpeace spun ca legea trebuie modificata rapid, înainte sa ramânem fara paduri.
Arges, Harghita, Mures si Prahova sunt judetele cele mai devastate de taietorii ilegali. 5 miliarde de euro este prejudiciul creat de mafia lemnului din România în ultimii 23 de ani, arata un raport al Curtii de Conturi.
Problema este ca cei care distrug padurile nu sunt pedepsiti. O veriga importanta sunt proprietarii gaterelor, care cumpara si prelucreaza lemn furat sau taiat ilegal.
În ultimii doi ani, niciunul dintre ei nu a fost trimisa în judecata în cele aproape 2.000 de dosare facute de politisti. Si prind tot mai mult în curaj: „Domnule, da’ ma controlezi tu pe mine?”
Raziile sporadice ale jandarmilor si inspectorilor silvici nu fac decât sa întrerupa câteva ore jaful din munti. Patronii gaterelor si angajatii reusesc sa se ascunda la timp de oamenii legii.
Activistii Greenpeace spun ca de multe ori si padurarii îi protejeaza pe hotii de lemne.
„Din punctul meu de vedere nu s-ar putea scoate lemn din padure daca aceste administratii si factori de control nu ar conlucra la ilegalitate”, spune Laurentiu Ciocârlan.
Efectele jafului din munti se vad cu ochiul liber. În fiecare an, zonele despadurite sunt lovite de viituri devastatoare.
Defrisarile ilegale din România sunt atât de masive, încât se vad din Cosmos. Pe hartile Agentiei Spatiale Americane, rosul marcheaza zonele despadurite, albastrul, putinele locuri unde s-au replantat arbori. În aceste conditii, tara noastra este acum pe locul 22 din 27 de tari europene, în privinta suprafetei împadurite. digi24.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!