Ce obligatii au donatorii de sange si ce facilitati le acorda statul?
In Romania, donarea de sange este anonima, voluntara, neremunerata si se efectueaza in institutiile medicale de profil autorizate in acest sens, conform HG nr. 1364/2006, actul normativ care reglementeaza drepturile si obligatiile donatorilor de sange. Astfel, potrivit documentului citat, orice cetatean roman cu domiciliul in Romania si orice cetatean al Uniunii Europene care are resedinta in Romania are dreptul de a deveni donator de sange.
De asemenea, exista si anumite drepturi de care pot beneficia donatorii de sange si pe care institutiile medicale de profil trebuie sa le faca publice celor interesati.
Mai precis, conform HG nr. 1364/2006, donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare, 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil.
De asemenea, legislatia in domeniu prevede ca donatorului i se vor deconta cheltuielile de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu/resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange. „In cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea in care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul in comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna”, se mentioneaza in actul normativ citat.
Mai mult decat atat, donatorii de sange salariati au dreptul la o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii. Concret, dupa cum a explicat mai demult Florin Cioca, consilier juridic si consultant in Forumul AvocatNet.ro, in actul normativ se precizeaza clar ca va fi libera ziua in care se doneaza sange si nu o alta zi. In consecinta, daca salariatul are oricum liber in ziua respectiva, nu va mai primi o alta zi libera.
Pe de alta parte, insa, legislatia nu specifica daca aceasta zi libera este remunerata sau nu. Mai precis, ziua va fi platita doar daca prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivel de unitate este reglementata astfel. „Daca in contractul colectiv de munca exista alte prevederi referitoare la donarea de sange, atunci le veti aplica pe acelea”, a punctat juristul in Forumul AvocatNet.ro.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!