In ce judete sunt cele mai mari companii din Romania?

 

Statul mai are cea mai mare companie în doar trei dintre cele 42 de judete ale României, în timp ce grupurile straine au pus stapânire pe 32 de teritorii administrative, iar capitalul privat românesc da sapte „campioni locali“, reiese dintr-o analiza a ZF facuta pe baza datelor de la Registrul Comertului.

harta romaniei pe judeteCele mai mari firme din fiecare judet al României au realizat anul trecut afaceri cumulate de aproape 26 de miliarde de euro, în crestere cu 4%, si au dat de lucru la 131.000 de persoane, având 1.000 de angajati în plus fata de anul precedent, reiese din datele cen­tralizate de Registrul Comertului.

În cifra de afaceri totala a societatilor înregistrate în România, de circa 250 de miliarde de euro în 2013, aceste firme au avut o pondere de peste 10%, dar o serie de judete depind într-o proportie covârsitoare de o singura companie care genereaza direct chiar si 40% din cifra de afaceri.

Cele mai clare exemple sunt judetele Arges, unde Automobile Dacia a avut anul trecut o cifra de afaceri de 4,1 mld. euro, echivalentul a 42,4% din rulajul judetului, si Gorj, judet dominat de Complexul Energetic Oltenia, a carui cifra de afaceri are o pondere de 39,2% din rulajul total. Tinând cont si de activitatile fur­nizorilor de componente si servicii care depind de contractele cu Dacia si Com­plexul Energetic Oltenia, eco­nomia Argesului si cea a Gorjului pro­babil depind într-o proportie de peste 50% de aceste companii.

Alte judete în care o singura com­panie are o pondere de peste 20% din cifra de afa­ceri sunt Constanta (Rom­petrol Rafinare – 26,5%), Salaj (Sil­cotub – 25,2%), Dolj (Ford România – 23,9%) si Mures (E.ON Energie Ro­mânia – 20,7%).

Vezi harta pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie