23 august – Ce sarbatoream?
În 23 august 1939 se semna la Moscova pactul Ribbentrop Molotov care marca istoria europeana si, prin protocolul secret, afecta direct România, ducând la ruperea Basarabiei din trupul tarii. În 23 august 1944 România trecea de partea Aliatilor în cel de-al Doilea Razboi Mondial, întorcând armele împotriva Germaniei naziste. Timp de 45 de ani, ziua de 23 august a fost sarbatoare nationala comunista, cu semnificatie puternic ideologizata.
23 august 1939, Pactul Ribbentrop-Molotov
Germania nazista si Uniunea Sovietica semnau la Moscova, Pactul Ribbentrop-Molotov, un tratat de neagresiune semnat, în prezenta lui Stalin, de ministrul de externe sovietic Viaceslav Molotov si de ministrul de externe german, Joachim von Ribbentrop.
Scopul declarat al pactului era ca al Treilea Reich sa-si asigure flancul estic dupa invadarea Poloniei, petrecuta o saptamâna mai târziu, la 1 septembrie 1939. În schimb, URSS dorea sa câstige timp si sa previna o invazie germana, deoarece Armata Rosie avea prea putini ofiteri superiori, dupa executarea multora dintre ei din ordinul lui Stalin, sub pretextul unui complot imaginar.
Era vorba, de fapt, de o întelegere între Hitler si Stalin de a împarti ceea ce ramasese neocupat sau neîmpartit în Europa Centrala si de Est, asa cum stipula un protocol aditional secret care viza teritorii din Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia si prin care URSS îsi accentua interesul pentru Basarabia.
Citeste mai departe pe stiri.tvr.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!