Valeriu Binig, EY: Romania trebuie sa adapteze cadrul institutional, legislativ, fiscal si de reglementare pentru a contribui la reducerea riscurilor externe ale megaproiectelor din energie
Aproape doua treimi (64%) din megaproiectele din industria globala de petrol si gaze continua sa depaseasca bugetele planificate, în vreme ce trei sferturi dintre ele (73%) nu au fost finalizate la termen, se arata în noul raport EY „Spotlight on megaprojects”. Megaproiectele se refera la proiecte în valoare de peste 1 miliard de dolari cu un grad mare de complexitate din punct de vedere tehnic si operational.
„În asteptarea maturizarii noilor sale megaproiecte în domeniul petrolului si gazelor naturale, România trebuie sa adapteze cadrul institutional, legislativ, fiscal si de reglementare pentru a contribui la reducerea riscurilor externe ale acestor megaproiecte. În conditiile în care Marea Neagra se numara printre cele mai neexplorate mari ale lumii în domeniul hidrocarburilor, România are nevoie de transfer de know-how international în domeniul managementului riscurilor catre institutiile sale specializate. De asemenea, România trebuie sa contribuie activ la dezbaterea europeana cu privire la explorarea si, eventual, accesarea resurselor neconventionale. Adaptarea retelei de transport si tranzit al gazelor naturale pentru a face fata repozitionarii surselor si cererii reprezinta si ea un megaproiect care are nevoie de resurse materiale, noi modele de finantare, dar si de un cadru de implementare favorabil”, a declarat Valeriu Binig, partener, Energy Industry Leader, EY România.
De asemenea, raportul analizeaza 365 de megaproiecte si impactul pe care aceste depasiri bugetare îl au asupra industriei de petrol si gaze. Costurile suplimentare generate de finalizarea proiectelor sunt, în medie, cu 59% mai mari decât estimarea initiala. În termeni absoluti, costul cumulat al proiectelor analizate în cadrul acestui raport a crescut la 1,7 trilioane dolari, de la estimarea initiala de 1,2 trilioane dolari, ceea ce reprezinta o depasire a bugetelor de 500 miliarde dolari. Chiar daca raportul se axeaza pe performanta curenta a industriei, perspectivele pe termen mai lung indica faptul ca rata de succes a încheierii de proiecte este, de fapt, în scadere, mai ales în anumite sectoare ale industriei.
Influenta geografica asupra megaproiectelor
Din punct de vedere geografic, cel mai mare procent al proiectelor care se confrunta cu depasiri de costuri este în Orientul Mijlociu (89%). Urmeaza zona Asia-Pacific (68%), Africa (67%), America de Nord (58%), America Latina (57%) si Europa (53%).
În privinta proiectelor care au raportat întârzieri de termen, Orientul Mijlociu detine cel mai mare procent (87%), urmat de Africa (82%), Asia-Pacific (80%), Europa (74%), America Latina (71%) si America de Nord (55%).
Din perspectiva investitiilor de capital, raportul arata ca, dupa ce decizia finala de investitie a fost luata, 65% din proiectele analizate se confruntau cu depasiri de costuri, media depasirii fiind de 23% fata de bugetul aprobat. Motivele pentru care se ajunge la astfel de situatii difera, un rol important jucându-l aici localizarea geografica a proiectului. Costin Nitu, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!