Alexandru Bucsa, directorul general al Gaz Sud despre liberalizarea pietei de gaze

 

Liberalizarea pietei de gaze va însemna o crestere foarte mare a facturilor, ceea ce ar putea cauza probleme pentru scoli si spitale în perioadele de iarna, a declarat Alexandru Bucsa, directorul general al Gaz Sud.

contor gaz‘Pentru ca preturile vor creste, economia va fi pusa pe butuci, iar daca va veni o iarna grea vor fi drame sociale pe aici. Gânditi-va la spitale, la crese, la scoli. Sunt de stat, iar daca aceste obiective care consuma gaze la greu vor întârzia plata, eu în mod normal nu am cum sa întrerup furnizarea de gaze, dar daca nu platesc gazul în avans furnizorul meu imediat opreste gazul. Iar acest lucru va fi pregnant pe perioada iernii. Toate aceste institutii acumuleaza datorii mari, care se sting cu un plan de esalonare pâna în vara anului urmator, de aici costuri suplimentare, furnizorii mei îmi dau gaze mai scumpe si intram într-un carusel’, a spus Bucsa.

El a precizat ca, teoretic, liberalizarea înseamna posibilitatea ca fiecare consumator sa-si poata alege furnizorul si negocia pretul, însa a subliniat faptul ca oricum pretul va fi mult mai mare decât acum.

‘Astazi, pretul este reglementat, ceea ce înseamna controlat, ceea ce înseamna mic. Ma întrebati asa: când pretul o sa fie foarte mare, nu-i asa ca un client va avea posibilitatea sa aleaga între zece furnizori care vând de la la foarte scump la foarte foarte foarte scump? Raspunsul este ‘da’, dar care-i avantajul? Niciunul’, sustine el.

Oficialul Gaz Sud este de parere ca liberalizarea ar fi putut fi amânata, având în vedere faptul ca s-a redus foarte mult consumul national.

‘La consumul de azi, când nu ai nevoie de gaz de import si în perspectiva în care o sa vina din ce în ce mai multi producatori locali de gaze mici si foarte mici, oferta de gaze de pe piata va fi din ce în ce mai mare. Deci din acest punct de vedere, ar putea fi posibil sa gasesti gaze la pret mic’, a adaugat Bucsa.

El a aratat ca pâna si locuitorii din jurul Capitalei, care au de regula venituri mai mari, au început sa aiba restante la plata facturilor.

‘Sunt concesiuni care merg foarte bine astazi, cum ar fi Snagov, Bolintin, dar per total se vede ca lumea începe sa consume mai putin, ca sunt restante mai mari la plata gazelor. Conceptul de case mari care consuma mult a ramas în vigoare si astazi, dar sunt probleme. Sunt proprietari care încalzesc din ce în ce mai putin casele sau platesc din ce în ce mai greu facturile. Foarte multe piscine sunt încalzite cu apa calda de la centrala pe gaze, de exemplu. Acum trei-patru ani nu se puneau aceste probleme. Gazul era mai ieftin, acum este mai scump si se vede. Media de consum pe client scade de la an la an’, a mai precizat Bucsa.

Gaz Sud este al treilea operator de pe piata distributiei de gaze, cu activitati în jurul Bucurestiului (Moara Vlasiei, Gruiu, Ciolpani, Pantelimon, Snagov, Cornetu, Bolintin), în vestul tarii, în Târgu Jiu, Pitesti, Târgoviste, Mizil. Totodata, compania a câstigat licitatiile organizate în 2008 si 2011 pentru concesiuni în localitatile Darasti, Gradistea, Cernica, Dascalu, Moieciu si Ciulnita.

Potrivit datelor anuntate de Petrom, în primul semestru al acestui an consumul de gaze al tarii a scazut cu 5%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie